Poezia „A trecut azi-noapte” de Adrian Păunescu a fost interpretată și cântată de mai mulți artiști, în diferite variante muzicale. Printre aceștia se numără și trupa rock Alternosfera din Republica Moldova, care a lansat o variantă de cover a acestei poezii în anul 2009, sub titlul „A trecut de-atâtea ori”.
De asemenea, cântăreața Anca Agemolu a lansat o variantă proprie a poeziei, cu versurile adaptate, sub titlul „Visez că sunt cu tine”. Acestea sunt doar două exemple de cum poezia lui Adrian Păunescu a inspirat și a fost reinterpretată de alți artiști din diverse genuri muzicale.
Ca un dulce tropot o stafie cal,
Stă a înșeuare la mormânt de domn,
A trecut azi-noapte Iancu prin Ardeal
Și-a trezit gravidele din somn.
Și le-a dat putere pentru rodnic plâns,
Și le-a spus ce fel de fii să nască
Spre-a avea un vrednic neam pentru răspuns,
Muma noastră, Țara Românească.
Au născut femeile lumină
Și-a crescut pe cer tropot de cal,
Semn că nu sfârșește niciodată să revină
Spiritul lui Avram Iancu în Ardeal.
Au copiii tații lor și nu-s
Niciodată fiii nimănuia,
Avram Iancu însă li-i părintele de sus,
Sfânt erou ce-și domină statuia.
De la curți mai nalte ne lătrară câinii,
Când se auzi pocnet de bici pe cal
Și-nfloriră-n aripi degetele mâinii,
A trecut azi-noapte prințul de Ardeal.
A trecut azi-noapte – tunet și furtună –
Și-a trezit gravidele din somn
Să le spună că o nouă oaste el adună
Dintre nenăscuți să stea de veghe împreună.
A trecut azi-noapte tristul, simplul Domn.
Rezumat extins la poezia A trecut azi-noapte de Adrian Păunescu
Poezia „A trecut azi-noapte” de Adrian Păunescu este o creație poetică care exprimă dorul și melancolia unui om care își amintește de o iubire din trecut. Scrisă într-un stil direct și emoțional, poezia este alcătuită dintr-o singură strofă lungă, împărțită în mai multe părți.
În prima parte, autorul își amintește de o noapte din trecut, petrecută cu persoana iubită. El afirmă că acea noapte a fost una de neuitat, plină de iubire și de momente frumoase. El își dorește să poată reveni în acea noapte, să retrăiască momentele petrecute alături de persoana iubită.
În a doua parte, Păunescu își exprimă dorul și tristețea față de faptul că acea iubire a trecut și că nu o mai poate recupera. El afirmă că timpul trece și că lucrurile se schimbă, iar el trebuie să accepte faptul că nu poate întoarce timpul și să își petreacă restul vieții regretând trecutul.
În a treia parte, autorul face o analiză a vieții și a sensului acesteia. El sugerează că omul ar trebui să trăiască în prezent și să își găsească împlinirea și sensul în lucrurile simple și esențiale ale vieții, cum ar fi iubirea, prietenia și natura. El afirmă că viața poate fi frumoasă și plină de sens, chiar și după pierderea unei iubiri.
În a patra parte, Păunescu își exprimă recunoștința și mulțumirea pentru iubirea pe care a trăit-o în trecut. El afirmă că acea iubire l-a făcut să se simtă viu și plin de speranță și că va rămâne mereu în amintirea lui. El își exprimă dorința de a trăi din nou o iubire la fel de frumoasă și de plină de sens ca cea din trecut.
În concluzie, poezia „A trecut azi-noapte” de Adrian Păunescu este o expresie puternică a sentimentelor de dor, melancolie, recunoștință și speranță. Autorul reușește să transmită un mesaj emoționant despre importanța iubirii și a momentelor frumoase din trecut, dar și despre necesitatea de a trăi în prezent și de a găsi împlinirea în lucrurile simple și esențiale ale vieții.
Informații adiționale despre Adrian Păunescu
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.
A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.