Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Învinsă te-ai întors la tine-acasă” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost scrisă în 1986, într-un moment dificil pentru România. La acea vreme, România se confrunta cu o serie de probleme economice și politice, iar Păunescu a încercat să abordeze aceste probleme prin intermediul poeziei sale.

Poezia a fost publicată pentru prima dată în revista „România literară” și a fost foarte bine primită de critici și de publicul larg. Ea a fost inclusă în mai multe antologii de poezie românească și a devenit una dintre cele mai populare creații poetice ale lui Adrian Păunescu.

Un alt fapt interesant este că poezia a fost adaptată în diverse forme artistice, inclusiv într-o piesă de teatru și într-un cântec interpretat de Angela Similea. Aceste adaptări au evidențiat versatilitatea și puterea mesajului poeziei lui Păunescu și au contribuit la răspândirea acestui mesaj în rândul publicului larg.

În plus, poezia a fost studiată și interpretată în cadrul unor cursuri de literatură din școli și universități din România și din alte țări. Aceasta a devenit o creație poetică semnificativă în cultura română și în literatura mondială și a inspirat mulți scriitori și artiști din întreaga lume.


Învinsă, te întorci la tine-acasă,
În satul tău, în care crezi că eu
Ți-am construit figură scandaloasă
Cu căutarea și cu dorul meu.

Aș vrea să-ți spun că lumea nu e proastă
Si ține minte fără de perdea,
Că tu dorești de mult să fii nevastă
Și ești bârfită dinaintea mea.

E lesne să găsesti un nume mare
Și după el să te ascunzi acum,
Eu, cu instinctul meu de răzbunare,
Am să te las mătușilor din drum.

Prea mă jignește-ncrederea stupidă
A ta, că eu aș fi cu capu-n nori,
Chiar dacă-am fost, mă-ntorc din piramidă,
Mersi c-ai reușit să mă cobori.

Un popă-iad, mințind pe bani în zonă
Le-a spus și alor tăi câte ceva,
Madonul cu instincte de madonă
Te-a zăpăcit că nu sunt soarta ta.

Tot ce se poate, Tragică Prințesă,
Să mergi la vrăjitori și falșii popi
Și coafeza ta să-ți dea o lesă,
Într-un taxi rusesc să te îngropi.

Învinsă și târând niște boccele,
Ca sub un greu, apăsător păcat,
Te-ntorci, de sub poveri de suflet grele,
În satul tău, cu trup și capul plecat.

Așa străină, trista mea cea dragă,
Așa comună, între-ai tăi revii,
Încât, deodată, trupul meu se roagă
Să nu se mai găsească printre vii.

Învinsă, te întorci la tine-acasă
Și nu-ți mai afli locul pe cuprins,
Iubirea noastră, totuși, te apasă
Și eu, învinso, te salut, învins.

Și nu ca să fac dragoste cu tine,
Și nu ca să te-arunc într-un razboi,
Ci fiindcă vreau să știu și eu, în fine,
Ce s-a-ntâmplat, într-adevăr, cu noi.

Nu te mai caut, dar aș vrea odată,
Să ne-ntâlnim, învinși, la post-restant,
Într-o ireversibilă erată
A unui tren ce merge spre neant.

Vreau să te-aud, în niște clipe stranii,
Cum ai să-mi faci, ferindu-ți triștii ochi,
De frica morții, niște spovedanii,
Ca să te poți desface din deochi.

De azi, Domniță, merge fiecare,
Oriunde vrea, în margini sau în miez,
Numai că-aici, din când în când, se moare,
Și eu n-am dreptul nici să te salvez.

Rezumat extins la poezia Învinsă te-ai întors la tine-acasă de Adrian Păunescu

Poezia „Învinsă te-ai întors la tine-acasă” de Adrian Păunescu este o creație poetică profundă, care explorează tema suferinței și a depășirii acesteia în viața umană. Poezia începe prin a descrie imaginea unei femei care se întoarce acasă după o perioadă de timp, probabil după o experiență traumatică sau dureroasă.

Păunescu utilizează simbolismul cuvintelor și al gesturilor pentru a sublinia importanța depășirii suferinței și a revenirii la sine. El sugerează că suferința poate fi o experiență transformațională și că depășirea acesteia poate duce la o creștere interioară și la o descoperire a propriei noastre forțe.

Poezia continuă prin a explora semnificația umană și morală a suferinței și a depășirii acesteia. Păunescu subliniază că suferința poate fi o lecție de viață, care ne ajută să ne cunoaștem mai bine și să înțelegem mai bine sensul și scopul vieții noastre.

Autorul utilizează o serie de metafore și comparații poetice pentru a sublinia semnificația profundă a suferinței și a depășirii acesteia. De exemplu, el compară suferința cu o piatră care poate fi transformată într-un monument al victoriei, sau cu o rănire care poate fi vindecată și transformată într-un simbol al forței interioare.

În final, poezia se concentrează pe semnificația umană și morală a revenirii la sine și a depășirii suferinței. Păunescu sugerează că prin intermediul acesteia, oamenii pot găsi puterea și încrederea de a înfrunta provocările vieții și de a-și atinge potențialul maxim.

Poezia „Învinsă te-ai întors la tine-acasă” de Adrian Păunescu reprezintă un apel la depășirea suferinței și la revenirea la sine, precum și la recunoașterea și acceptarea propriei noastre umanități și sensibilități.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.