Un fapt divers interesant despre poezia „Ești mâna mea tăiată” de Adrian Păunescu este legat de faptul că aceasta a fost folosită în mod repetat de către Radio Europa Liberă ca o modalitate de a transmite mesaje către disidenții politici și opozanții regimului comunist din România. Pe parcursul anilor 1980, Radio Europa Liberă a fost una dintre principalele surse de informație și știri pentru mulți români, care au putut să afle astfel informații care nu erau disponibile în mass-media controlată de regimul comunist.
Poezia „Ești mâna mea tăiată” a fost utilizată de către postul de radio pentru a transmite mesaje de solidaritate și speranță către cei care luptau împotriva regimului comunist și care își doreau o Românie liberă și democratică. În acest fel, poezia a devenit un simbol al luptei împotriva opresiunii și a nedreptății și a rămas una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Adrian Păunescu până în prezent.
De bună voie, gratuit, confirm
Că-n mine însumi eşti şi astăzi toată
Precum întorsul de pe front, infirm,
Pe care-l doare unde-a fost odată
Mâna tăiată.
Rezumat extins la poezia Eşti mâna mea tăiată de Adrian Păunescu
„Ești mâna mea tăiată” este o poezie a poetului român Adrian Păunescu, publicată pentru prima dată în volumul „Lumina de Est” în anul 1973. Poezia abordează tema iubirii pierdute, a singurătății și a dorinței de a fi din nou aproape de persoana iubită.
În prima strofă, poetul adresează persoanei iubite și îi spune cât de mult îi lipsește. El afirmă că mâna sa a fost tăiată și că nu poate atinge pe nimeni altcineva, deoarece numai iubita sa a fost și va fi mereu „mâna sa”.
În următoarele strofe, poetul vorbește despre dorința sa de a fi din nou aproape de persoana iubită, de a-i simți prezența și de a-i auzi vocea. El își dorește să se întoarcă în timp și să retrăiască momentele fericite petrecute împreună.
În ultima strofă, poetul afirmă că nu îi pasă de părerea celorlalți, deoarece numai iubita sa contează pentru el. El exprimă dorința de a fi din nou aproape de ea și îi promite că va fi mereu aproape de ea, chiar dacă nu pot fi împreună.
Poezia „Ești mâna mea tăiată” vorbește despre iubirea pierdută și dorința de a fi din nou aproape de persoana iubită, exprimând astfel sentimentul de singurătate și neputința de a depăși o astfel de pierdere. Poetul vorbește despre importanța și unicitatea iubirii, afirmând că nimeni altcineva nu poate înlocui persoana iubită.
Informații adiționale despre Adrian Păunescu
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.
A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.