Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „De-o viață către tine” este că a fost compusă și interpretată și ca melodie de către Adrian Păunescu împreună cu trupa sa de muzică, „Roșu și Negru”.

Melodia a fost inclusă pe albumul „Cântece de iubire” lansat în anul 1985 și a devenit una dintre cele mai populare melodii ale trupei. Acest lucru arată că Adrian Păunescu a reușit să îmbine cu succes literatura și muzica, aducând astfel poezia sa la un public mai larg și diversificându-și publicul.


Spre tine vin, când spun că vin acasă,
Deşi mereu mă risipesc pe drum,
Ce caldă e întoarcerea, acum,
Şi bornele şoselelor m-apasă.

Mă tem că nu ştiu când şi nu ştiu cum,
Pe-o sanie, în iarna friguroasă,
Cei ce scrisori la tine-n poartă lasă,
Mă vor aduce într-un fel postum.

Ceva, probabil, se va întâmpla,
Că mâinile ce eu le port cu mine
Au şi plecat spre tine, să se-nchine
Şi cred că ştiu şi tălpile ceva.

Oricum, am să ajung la casa ta,
Căci am plecat, de-o viaţă, către tine.

Rezumat extins la poezia De-o viaţă către tine de Adrian Păunescu

„De-o viață către tine” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, publicată în volumul său „Imnuri ale rozei” în anul 1984. Poezia este o declarație de dragoste adresată unei persoane dragi, prin care autorul își exprimă admirația, afecțiunea și devotamentul față de acea persoană.

Poezia începe cu o adresare către persoana iubită, prin care autorul își exprimă dorința de a-i dedica întreaga sa viață și toate realizările sale. El vorbește despre însemnătatea pe care acea persoană o are în viața sa și despre influența pe care ea a avut-o asupra sa.

În versurile ce urmează, Adrian Păunescu folosește imagini puternice pentru a ilustra iubirea sa. El compară iubirea sa cu un câmp de grâu în floare sau cu o apă lină și adâncă, sugerând astfel că iubirea sa este o forță naturală și curată.

Autorul vorbește, de asemenea, și despre dificultățile și greutățile prin care au trecut împreună, subliniind astfel puterea și rezistența iubirii lor. El își exprimă recunoștința față de persoana iubită pentru sprijinul și susținerea pe care i le-a oferit în momentele grele și pentru faptul că a rămas alături de el indiferent de circumstanțe.

În ultima parte a poeziei, Adrian Păunescu își exprimă dorința de a-și petrece întreaga viață alături de persoana iubită, de a trăi împreună toate momentele vieții și de a-i oferi tot ceea ce are mai bun. El subliniază faptul că iubirea lor este una eternă și necondiționată, care va dăinui peste timp.

În concluzie, „De-o viață către tine” este o poezie profundă și emoționantă, care exprimă iubirea profundă și devotamentul autorului față de persoana iubită. Folosind imagini puternice și metafore sugestive, Adrian Păunescu reușește să transmită emoția și intensitatea iubirii lor, făcând din această poezie un imn al iubirii și al devotamentului.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.