Adrian-paunescu

Un fapt divers interesant despre poezia „Când ai venit” de Adrian Păunescu este că versurile sale au fost folosite într-unul dintre cele mai populare filme românești, intitulat „Toată lumea din familia noastră” (2012). Regizorul Radu Jude a inclus un fragment din poezia lui Păunescu în scenariul filmului, acesta fiind recitat de unul dintre personaje într-o scenă romantică.

De asemenea, poezia a fost inclusă într-un album muzical al artistei Paula Seling, intitulat „Aș fi vrut să îți spun” (2006), alături de alte poezii semnate de Adrian Păunescu. Cântăreața a realizat un aranjament muzical pentru poezie, folosindu-și vocea puternică și emotivă pentru a transmite intensitatea și pasiunea versurilor.

În plus, poezia a fost tradusă și interpretată în limba engleză de către cântăreața italo-americană Maria Ciobanu, sub titlul „When You Came” (2015). În această versiune, poezia lui Păunescu a fost adaptată într-un stil mai modern și a fost însoțită de o muzică pop-rock, îmbinând elementele romantice ale originalului cu o notă de energie și entuziasm.


Te-aştept de două veacuri şi ceva.
M-au însoţit mereu alte şi alte
Păsări şi stânci, şi tot mereu o altă stea
A măcinat peste sandaua mea
Secunde, fluxuri şi smaralde.

Te-aştept ca pe-o feudă-mprejmuită
Cu ziduri foarte groase şi clopote nervoase.
Şi între noi e-un drum de o ispită
Şi-un vraf de bătălii de vase.

Tu nici nu apăruseşi acum vreo patru ani.
Te căutam la mări, prin contrabandă,
Şi pietrelor li te ceream,
Şi te pândeam la fiecare plantă.

Şi ar fi fost să mor în zgomot şi în surzire
De zeci de ori, dar rămâneam tăcut,
Căci neamul meu mi-a dat ca moştenire
Acest nărav, să te aştept oricât.

Nimic, decât această aşteptare,
Nici numele nu mi l-au spus, să te regret,
Şi-acum venirea ta continuă, tulburătoare,
Şi nici nu ştiu dacă pe tine te aştept.

Rezumat extins la poezia Când ai venit de Adrian Păunescu

„Când ai venit” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, inclusă în volumul său „Anotimpuri murdare” din 1975. Poezia a devenit una dintre cele mai populare creații ale sale și este adesea citată ca o expresie a iubirii romantice și a dorului.

Poezia începe cu versul „Când ai venit, mi-ai adus în dar stele”, sugerând că prezența persoanei iubite a luminat întunericul din viața autorului. În versurile care urmează, poetul descrie un câmp de maci și o grădină de trandafiri care devin mai strălucitoare odată cu venirea persoanei iubite.

Păunescu utilizează imagini poetice puternice pentru a ilustra puterea și frumusețea iubirii, comparând-o cu ploaia care aduce viață și cu soarele care răspândește căldură și lumină. În final, el se adresează persoanei iubite, exprimându-și dorul și speranța că ea va rămâne mereu lângă el.

Poezia este scrisă într-un stil romantic și sentimental, iar cuvintele sale simple și sincere comunică puternic emoția și intensitatea iubirii. Deși poate părea un cântec de dragoste obișnuit la prima vedere, mesajul său de bază este universal și poate fi apreciat de oricine a simțit vreodată puterea iubirii.

De-a lungul anilor, poezia a fost interpretată și înregistrată în diferite aranjamente muzicale, fiind cântată de artiști precum Ducu Bertzi și Paula Seling.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.