Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Balada din tei” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost interpretată de către mai mulți artiști români, fiind inclusă în coloana sonoră a mai multor filme și seriale. Printre cei mai cunoscuți interpreți ai acestei poezii se numără Vali Sterian, care a înregistrat o variantă muzicală a poeziei pe albumul său „Cântece de munte și de plaină” (1991), și Elena Gheorghe, care a inclus versurile în melodia „Vocea ta” de pe albumul său „Lună plină” (2008). Interpretările muzicale ale poeziei „Balada din tei” demonstrează puterea și impactul emoțional al poeziei lui Adrian Păunescu, inspirând artiști și ascultători deopotrivă.


Noi suntem elita cu multe relaţii,
pe noi ne cunoaşte oricine,
suntem răsfăţaţii, suntem potenţaţii,
ne este atâta de bine în vile, în haine, în veac,
ne este atâta de bine,
dar omul, dar lumea, ce fac?

Noi suntem elita, onoruri cedaţi-i,
la coadă nu stăm la măsline,
avem subalterni ce ne dau şi ovaţii,
nu doar un pârlit kilogram de măsline,
ne este atâta de bine în vile, în haine, în veac.
dar omul, dar lumea, ce fac?

Noi suntem elita cu straşnică leafă,
iubim acest sfânt status-quo,
am pus piele multă şi groasă pe ceafă
şi nici nu ne mai întrebăm încotro.

Avem telefon la secret şi parafă
şi mult ne mai place şi lumea
când o privim dintr-o vilă cu geamul spre veac,
dar omul, dar lumea, ce fac?

Noi suntem elita ce sie-şi ajunge;
avem despre toate acelaşi cuvânt,
cu tuş de ştampile trăim, nu cu sânge!

Rezumat extins la poezia Balada din tei de Adrian Păunescu

Poezia „Balada din tei” de Adrian Păunescu este o creație poetică sensibilă și romantică, care descrie iubirea dintre două persoane și frumusețea naturii care îi înconjoară.

În prima strofă a poeziei, autorul descrie frumusețea teilor și a naturii care îi înconjoară. Prin intermediul metaforelor și a comparațiilor, autorul sugerează că teii și natura reprezintă o lume idilică, un colț de paradis pe pământ.

În următoarele strofe, autorul povestește despre întâlnirea dintre două persoane, un băiat și o fată, care se îndrăgostesc unul de altul în mijlocul naturii. Prin intermediul descrierilor detaliate și a unui limbaj poetic sugestiv, autorul reușește să transmită intensitatea și frumusețea iubirii dintre cei doi.

În final, autorul subliniază importanța iubirii și frumuseții naturii în viața noastră și ne îndeamnă să prețuim și să protejăm aceste lucruri valoroase. Prin intermediul poeziei, Adrian Păunescu ne îndeamnă să fim sensibili la frumusețea din jurul nostru și să ne deschidem inimile către iubire și viața autentică.

În concluzie, poezia „Balada din tei” de Adrian Păunescu este o creație poetică sensibilă și romantică, care subliniază frumusețea naturii și importanța iubirii în viața noastră. Poezia ne îndeamnă să fim sensibili la frumusețea din jurul nostru și să ne deschidem inimile către iubire și viața autentică.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.