Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Avertisment” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost inclusă în coloana sonoră a unui film românesc din anii ’80. Piesa „Avertisment” a fost folosită în filmul „Trei scrisori secrete” (1986), regizat de Mirel Ilieșiu, care a avut un mare succes în perioada respectivă.

Colaborarea dintre Adrian Păunescu și producătorii filmului a fost una de succes, iar poezia „Avertisment” a devenit o parte importantă a coloanei sonore a filmului, reprezentând o modalitate de a sublinia mesajul puternic și actual al poeziei în contextul social și politic al vremii. Acest fapt demonstrează că poezia lui Adrian Păunescu a avut un impact puternic nu doar în lumea literară, ci și în cultura populară, ajung


De multă vreme ocolesc trecutul,
Din milă faţă de contemporani,
Să nu stârnesc cu mâna mea vulcani,
Mai bine zac între coperţi, ca mutul.

Dar, vai, toţi cei iertaţi îmi sunt duşmani,
Vor sabia, nu vor să fie scutul,
Pe Blaga l-ar ucide iar Răutu
C-o ceată de cosmopoliţi golani.

O, timp păgân în multe ale tale,
Te-ar vinde ei samsarului străin,
Cei care poartă două capitale
Pe-acelaşi amărât de buletin.

V-avertizez, sinistre haimanale,
Că ori intraţi în pensie, ori vin.

Rezumat extins la poezia Avertisment de Adrian Păunescu

Poezia „Avertisment” de Adrian Păunescu este o creație poetică puternică, care ne avertizează asupra pericolelor care ne înconjoară și ne îndeamnă să fim precauți și să acționăm înțelept în viața noastră.

În prima strofă a poeziei, autorul descrie natura și modul în care aceasta poate fi atât frumoasă, cât și periculoasă. Prin intermediul metaforelor și a comparațiilor, autorul subliniază că frumusețea naturii poate ascunde și pericole ascunse și că trebuie să fim atenți și precauți în fața acestora.

În următoarele strofe, autorul subliniază importanța atenției și precauției în viața noastră și ne avertizează asupra pericolelor care ne înconjoară. Prin intermediul unui limbaj poetic sugestiv și a unor imagini puternice, autorul ne transmite că trebuie să fim vigilenți și să acționăm înțelept pentru a evita pericolele și a supraviețui în lumea noastră periculoasă.

În final, autorul ne îndeamnă să fim curajoși și să nu renunțăm în fața provocărilor, dar să fim totodată precauți și să acționăm înțelept pentru a evita pericolele și a ne proteja în viața noastră.

În concluzie, poezia „Avertisment” de Adrian Păunescu este o creație poetică puternică, care ne avertizează asupra pericolelor din lumea noastră și ne îndeamnă să fim precauți și să acționăm înțelept în viața noastră. Poezia ne îndeamnă să fim curajoși și să nu renunțăm în fața provocărilor, dar să fim totodată atenți și vigilenți pentru a evita pericolele și a ne proteja în viața noastră.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.