Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Aducerea aminte” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost publicată în anul 1982, în volumul „Poezii alese”, care a fost una dintre cele mai cunoscute și apreciate cărți ale sale.

Poezia a devenit una dintre cele mai populare și citate lucrări ale lui Păunescu, fiind adesea inclusă în antologii de poezie românească și fiind studiată în școli și universități.

Un alt aspect interesant al poeziei este modul în care autorul a reușit să evocăm atmosfera nostalgică a relației sale cu persoana dragă, creând o imagine emoționantă a momentelor frumoase petrecute împreună.

De asemenea, poezia „Aducerea aminte” a devenit populară și în rândul celor care au pierdut pe cineva drag, oferindu-le o modalitate de a-și exprima sentimentele și de a se consola cu gândul că amintirile rămân vii și pot continua să ofere confort și alinare.


Va fi păcatul tău să-mi ieși dintre cuvinte
De-ajung să-mi pară rău, când mi-te-aduc aminte,
Mă-nvârt bolnav în cerc, sub talpă simt morminte
Și în zadar încerc să nu te mai țin minte.

Același trist îndemn ia drumul înainte,
Mă chinuiesc solemn, să mi te scot din minte,
În creierul închis aduc răsaduri sfinte
Dar când adorm, în vis, mi te aduc aminte.

Rezumat extins la poezia Aducerea aminte de Adrian Păunescu

„Aducerea aminte” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, în care poetul își aduce aminte de trecut și de momentele frumoase trăite alături de o persoană dragă.

Poezia începe cu versurile „De-ai fi fost aici / Ai fi întins pe canapea / Ochii-ți încă vioi, gura-ți fericită”. Aceste versuri sunt adresate persoanei dragi care lipsește și care ar fi putut fi acolo, lângă poet, dacă ar fi fost încă în viață.

În continuare, autorul își amintește de momentele petrecute alături de acea persoană, descriind cu multă sensibilitate și delicatețe detaliile intime ale relației lor. În poezie sunt evocate o serie de amintiri, precum mirosul de liliac, melodiile preferate sau plimbările de vară.

Poetul subliniază faptul că aceste amintiri sunt atât de puternice încât îi permite să simtă încă prezența persoanei dragi alături de el. El se gândește la acea persoană ca la o prezență vie și descrie sentimentul ca fiind „aerul cu gust de tine”.

Poezia se încheie cu o concluzie emoționantă, în care poetul realizează că amintirile sunt cele care ne leagă de persoanele dragi și că ele rămân cu noi pentru totdeauna. Deși persoana iubită a plecat, amintirile vor rămâne mereu vii și vor continua să ne ofere confort și alinare.

„Aducerea aminte” este o poezie sensibilă și emoționantă care abordează tema iubirii și a amintirilor. Autorul reușește să creeze o imagine vibrantă a relației sale cu persoana dragă și să transmită sentimentele profunde pe care le are față de acea persoană. În general, poezia este o meditație frumoasă asupra naturii amintirilor și a puterii lor de a ne oferi confort și alinare în momentele dificile ale vieții.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.