Un aspect interesant legat de poezia „A venit aseară mama” de Adrian Păunescu este faptul că aceasta a devenit o poezie emblematică pentru relația dintre mamă și fiu în cultura română. Mulți cititori au resonat cu mesajul de afecțiune și recunoștință față de figura maternă prezent în poezie și au găsit în aceasta o modalitate de a-și exprima propriile sentimente față de mamele lor.
Este interesant de menționat că, în ciuda faptului că poezia este dedicată relației dintre mamă și fiu, mesajul său poate fi aplicat și altor relații familiale, precum cea dintre tată și fiică sau între frați și surori. În acest fel, poezia reușește să transmită un mesaj universal despre importanța relațiilor familiale și a afecțiunii și recunoștinței în cadrul acestora.
De asemenea, poezia evidențiază și faptul că mama este adesea cea care oferă iubirea și protecția necesare copilului, în timp ce tatăl este asociat mai mult cu rolul de susținere financiară. Această perspectivă a fost considerată inovatoare la momentul apariției poeziei și a contribuit la transformarea modului în care era percepută figura maternă în cultura română.
A venit aseară mama, ca-n romanța populară,
Oare te-a găsit acasă, oare mai știai că-i ea,
N-a venit ca să-ți aducă, a venit ca să îți ceară,
A venit aseară mama cu broboada ei cea grea.
A venit aseară mama și-i atâta de-nstărită,
Încât nici nu poate spune tot ce are-ntr-adevăr,
Are astm, contracte, noră, pensie, nepoți, flebită,
Și argint din cel mai strașnic în sprâncene și în păr.
A venit aseară mama, bună seara, sărutmâna,
A simțit că nu te doare și că te-a și indispus,
Îi citeai în ochi căderea și-i vedeai în trup țărâna,
A venit aseară mama, s-o ajute cel de sus.
A venit aseară mama, n-a mai apucat să-ți spună
Dacă vrei s-o iei la tine, pentru cât va mai trăi,
Că o dau afar-din casă, că la dânșii în comună
Fac curat, dărâmă totul, lasă brazdele pustii.
A venit aseară mama, a plecat în zori la gară,
Cu broboada ca un plânset peste ultimul temei,
Hotărâtă să te uite și în casa ei să moară,
Când or omorî cu fierul, cei ca tine, casa ei.
Rezumat la poezia A venit aseară mama de Adrian Păunescu
Poezia este un poem despre relația dintre mamă și fiu și despre iubirea și protecția pe care mama le oferă copilului său.
În prima strofă, autorul își descrie mama și o prezintă ca fiind o femeie puternică și înțeleaptă, care a luptat întotdeauna pentru familia ei și care are o dragoste necondiționată pentru copiii ei.
În a doua strofă, Păunescu își amintește de momentul în care mama sa a venit în vizită și i-a adus cadouri și mângâieri. El își exprimă recunoștința față de ea și îi mulțumește pentru dragostea și grija pe care i le-a oferit de-a lungul vieții.
În ultima strofă, autorul își exprimă dorința de a fi mereu alături de mama sa și de a-i oferi aceeași dragoste și protecție pe care ea i le-a oferit întotdeauna. El afirmă că mama sa este o comoară neprețuită și că îi va fi întotdeauna alături în orice moment al vieții sale.
În general, poezia este un poem plin de afecțiune și recunoștință față de figura maternă și exprimă o legătură puternică și profundă dintre mamă și fiu. Autorul evidențiază importanța dragostei și protecției materne în viața unui copil și exprimă recunoștința față de toate acestea prin intermediul poeziei sale.
Informații adiționale despre Adrian Păunescu
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.
A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.