Alexandru-Macedonski

Poezia „În arcane de pădure” este o manifestare a curentului simbolist, care a avut o influență semnificativă asupra poeziei europene la începutul secolului XX. Poetul folosește simboluri pentru a sugera idei abstracte și a exprima sentimente și stări interioare. De exemplu, pădurea este simbolizată ca fiind un loc misterios și mistic, care ascunde secrete și mistere, iar copacii sunt simboluri ale vieții și puterii.

În plus, poezia poate fi văzută ca o critică la adresa civilizației și a omului modern, care s-a îndepărtat de natură și de valorile ei. Poetul sugerează că conexiunea spirituală cu natura poate oferi o liniște interioară și o înțelegere mai profundă a vieții și a universului.


În arcane de pădure întuneric ce spăimântă.
Frunza tace lângă frunză și copac lângă copac;
Noapte tristă, noapte mută, noapte moartă, cer opac
Dar privighetoarea cântă, dar privighetoarea cântă.

În arcane de pădure vijelie ce spăimântă,
Trăsnet roșu ce-nfășoară și surpare de potop;
Pentru ce e armonia o mânie fără scop,
Dar privighetoarea cântă, dar privighetoarea cântă.

În arcane de pădure grozăvie ce spăimântă,
Aurora-ntârziată nu s-arată sub frunziș,
Întunericul în cale i s-a pus în curmeziș
Dar privighetoarea cântă, dar privighetoarea cântă.

Rezumat la poezia În arcane de pădure

Poezia este o descriere poetică a unei plimbări prin pădure. Poezia este împărțită în două părți, prima parte prezentând peisajul natural al pădurii, iar a doua parte descriind o experiență mistică a poetului în mijlocul naturii.

În prima parte a poeziei, poetul descrie pădurea ca pe un loc în care natura este stăpână, unde copacii sunt bătrâni și înalți, iar razele soarelui pătrund prin frunzișul dens. Macedonski sugerează că pădurea este un loc misterios, care ascunde secrete și mistere.

În a doua parte a poeziei, poetul descrie o experiență mistică pe care o are în mijlocul naturii. El simte cum energia pădurii îl îmbrățișează și îi oferă o senzație de liniște și pace. Macedonski folosește metafore și imagini care sugerează o comunicare telepatică cu natura și o simbioză cu mediul natural.

Poezia „În arcane de pădure” sugerează că natura poate fi percepută ca un univers mistic, care oferă posibilitatea unei conexiuni spirituale între om și mediul înconjurător. Macedonski sugerează că o astfel de experiență poate oferi o liniște interioară și o înțelegere a profunzimii și a misterelor naturii. De asemenea, poezia este o declarație de dragoste pentru natură și pentru frumusețea ei, precum și o critică la adresa dezumanizării și a alienării omului de la mediul natural.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.