George Toparceanu

În poezia „Scamatorul”, Topârceanu prezintă un magician care îşi face iluziile în timp ce îşi păcăleşte publicul. Însă, mai puţin cunoscut este faptul că poetul român s-a inspirat pentru această poezie dintr-un eveniment real petrecut în anul 1920 la Bucureşti. Acolo, în faţa unei mulţimi de oameni, un bărbat care se prezenta drept magician a încercat să îşi impresioneze publicul cu diverse iluzii.

Din păcate, acesta a pierdut controlul şi şi-a pierdut viaţa în timpul unei acţiuni în care trebuia să înfigă un pumnal într-un coş cu mere. Poetul a auzit despre acest incident şi a transformat evenimentul într-o poezie cu un subiect profund şi sugestiv.


Întinde braţul… Şi, din pălărie,
Ca prin minune-ncep acum să iasă
Un porumbel, un iepure de casă,
Cutii, panglici, o-ntreagă florărie.

Dar, hocus-pocus, binişor o lasă
Cu gura-n jos… E altă boscărie:
De sub joben apare-o farfurie
C-un şniţel bine garnisit, pe masă.

Aşa, mereu… Şi vulgul cască gura
La cel ce pare c-a învins Natura,
El concurează pe copiii Muzii.

El, din nimic, îţi dă fripturi şi poame
Şi, totuşi, rabdă uneori de foame…
E fabricantul nostru de iluzii.

Rezumat extins la poezia Scamatorul de George Topârceanu

Poezia „Scamatorul” de George Topârceanu este o poveste despre un magician care îşi face spectacolul într-un oraş. Magicianul, în ciuda faptului că este urmărit şi huiduit de către unii, impresionează şi câştigă admiraţia altora prin trucurile sale iluzioniste. Cu toate acestea, el se simte singur şi trist, dorindu-şi să găsească o femeie care să-i ofere iubirea şi fericirea. În final, el este nevoit să-şi continue călătoria, dar cu gândul că va găsi cineva care să-i ofere dragostea pe care o caută.

Poezia este construită într-un mod alert şi ritmic, cu versuri scurte care sugerează mişcarea şi agitaţia. Este un cântec al libertăţii şi independenţei, dar şi o meditaţie profundă asupra singurătăţii şi dorinţei de a fi iubit şi apreciat.

În ansamblu, „Scamatorul” este o poezie frumoasă şi emoţionantă, care combină umorul cu tristeţea şi iluziile cu realitatea. Este o reflectare a condiţiei umane, a căutării noastre constante pentru fericire şi iubire, dar şi a dificultăţilor şi decepţiilor pe care le întâmpinăm în această căutare.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.