George Toparceanu

Un fapt divers interesant despre poezia „Romanța automobilului” de George Topârceanu este că acest poem, scris în 1905, este considerat una dintre primele opere literare din literatura română care abordează subiectul automobilului și a impactului său asupra societății. Topârceanu a adus un element modern și satiric în poezia sa, explorând cum automobilul schimbă dinamica socială și modul în care oamenii interacționează într-o lume tot mai tehnologizată.


Păzea!
Păzea că trece-n goană,
Aleargă,
Vâjâie ca vântul,
Şi dacă n-ai urechi normale te face una cu pământul!
El vine drept din arsenalul Progresului uman
Modern,
Să te trimată-n bezna rece a Absolutului etern.
Păzea!
Că trece-n zbor copilul civilizaţiei extreme
Şi zvârle-n aer trei semnale, —
Trei versuri mici
Din trei poeme
Pe care trei poeţi deodată
În trei oraşe le-au cântat, —
Un leit-motiv,
Trei note scurte, cu timbrul galbenului mat.
Dar cine poate să priceapă
Simbolul celor trei semnale
Ce conturează-n spaţiu
Albe
Şi verzi
Intenţii criminale?
Păzea, că e iresponsabil,
El are flacări în artere
Şi te păleşte fără veste cu patruzeci de cai putere!
Pufneşte,
Zbârnâie,
Se-ntoarce
Şi lasă-n urma lui, pe drum,
Miros albastru de benzină
Şi nori de pulbere
Şi fum…

*

S-a dus,
Adio!
Poate-acuma deja comite alte crime,
Pe când în urma lui se scoală din praf
Infirmele victime, —
O hecatombă de cadavre
Pe-altarul nobilului Sport,
Gesticulând cu indignare, din drum, —
Iar tu eşti primul mort
Care-a-nviat…
Şi scuturându-ţi de praf în soare macferlanul,
Suspini în urma lui:
— Degeaba! Te face marţ Aeroplanul!

Rezumat extins la poezia Romanţa automobilului de George Topârceanu

„Romanţa automobilului” este o poezie scrisă de George Topârceanu, în care autorul personifică un automobil, redându-i caracteristici umane și descriindu-i aventurile și experiențele.

În poezie, automobilul este prezentat ca un prieten al autorului, cu care acesta împărtășește plăcerile de a călători și de a explora lumea. Automobilul este descris ca fiind înzestrat cu putere și grandoare, dar și cu fragilitate și vulnerabilitate.

Poezia începe cu o descriere a momentului în care autorul primește automobilul, care este prezentat ca fiind un dar de la destin, un simbol al libertății și al aventurii. În continuare, autorul își exprimă admirația pentru mașină, comparând-o cu o ființă vie, care îi oferă o experiență unică în timpul călătoriilor.

Pe parcursul poeziei, autorul își amintește de momentele petrecute alături de automobil, de aventurile trăite împreună și de prietenia lor. De asemenea, el își exprimă tristețea și disperarea atunci când mașina este avariată sau își pierde puterea și nu mai poate să îl poarte în aventurile lor.

În finalul poeziei, autorul îi spune automobilului că îl va păstra mereu în inima sa și îi mulțumește pentru toate momentele frumoase trăite împreună.

„Romanţa automobilului” este o poezie plină de imaginație și de emoție, care redă cu multă sensibilitate relația dintre om și mașină.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.

Ce influenta a avut poezia Romanţa automobilului de George Topârceanu

Poezia „Romanța automobilului” de George Coșbuc nu este un poem scris de George Topârceanu. George Topârceanu și George Coșbuc sunt doi poeți români diferiți, fiecare cu propriile lor opere și influențe.

George Coșbuc (1866-1918) a fost un poet și publicist important în literatura română și este cunoscut pentru contribuțiile sale la poezia folclorică și socială.

George Topârceanu (1886-1937) a fost un alt poet român de marcă, cunoscut pentru umorul și satira sa, precum și pentru contribuțiile la poezia modernă.

Pentru a afla despre influența unei opere specifice sau a unui poet asupra literaturii române, vă rugăm să specificați numele corect al operei sau poetului.