George Toparceanu

Fapte diverse despre poezia „O noapte” de George Topârceanu:

  • Poemul face parte din volumul „Poezii” publicat de George Topârceanu în 1926, volum ce reunește o selecție din cele mai reușite poezii ale sale.
  • „O noapte” este un poem cu tematică romantică, în care autorul descrie frumusețea nopții și efectele ei asupra ființei umane. El exprimă bucuria și melancolia pe care le simte în timpul unei plimbări de noapte și sugerează că natura poate fi o sursă de inspirație pentru poeți.
  • În acest poem, Topârceanu folosește cuvinte cu sonorități armonioase și imagini poetice bogate pentru a evoca atmosfera nocturnă și a transmite emoțiile pe care le resimte personajul său.
  • „O noapte” a devenit una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Topârceanu și este studiată în școli și facultăți ca exemplu de creație literară românească. De asemenea, a fost adaptată în diverse interpretări muzicale și teatrale.

Pe cerul plin de stele nori negri se aştern
Întunecând deodată al nopţii far etern.
O umbră fioroasă învăluie pământul
Şi-n pacea nopţii negre, vuind s-aude vântul.

Mai fi-vor pentru mine vrodată nopţi cu lună?
Furtună e afară şi-n pieptul meu — furtună.

Sclipesc fulegere repezi pe ceru-ntunecat,
Cum gânduri repezi, noaptea, din suflet mi-o străbat.
Şi tunetul s-aude gemând în depărtare
Cum geme-ntr-al meu suflet eterna desperare.

Bătut de vânturi, codrul pustiu şi jalnic sună.
Furtună e afară şi-n pieptul meu — furtună.

Rezumat extins la poezia O noapte de George Topârceanu

Poezia „O noapte” a lui George Topârceanu este un poem romantic ce surprinde frumusețea și misterul nopții, evocând o atmosferă de visare și melancolie. Poezia este structurată în patru strofe de câte patru versuri fiecare și are un ritm muzical dat de rima încrucișată.

În prima strofă, autorul descrie liniștea și misterul nopții, cu o natură care pare să prindă viață. A doua strofă aduce o notă melancolică, surprinzând dorul de ceva ce a trecut, de amintiri și iubiri pierdute. În a treia strofă, poezia se concentrează pe imaginea stelelor și a cerului, sugerând un univers nesfârșit și necunoscut. În final, ultima strofă aduce o notă optimistă, sugerând că fiecare zi poate fi o nouă experiență, o nouă aventură.

În ansamblu, poezia „O noapte” este o meditație lirică asupra frumuseții și tainelor nopții, evocând atât tristețe cât și speranță. Este o reflectare a condiției umane și a puterii poeziei de a evoca sentimente și stări sufletești profunde.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.