George Toparceanu

Una dintre curiozitățile legate de poezia „Albumul” de George Topârceanu este faptul că autorul a recurs la o tehnică de versificație inedită, numită versul sibilinic, pentru a crea o anumită atmosferă de mister și nostalgie. Versurile sibilinice sunt formate din două jumătăți care rimează între ele, iar în poezia „Albumul” se succed trei astfel de versuri într-un ritm lent și melancolic, evocând parcă imaginea unui val învolburat care aduce cu sine amintiri și gânduri trecute.


O, blestemată curiozitate!
Deunăzi, cu gânduri indiscrete,
Am profanat odaia unei fete, –
Acest muzeu de lucruri parfumate.

Albumul ei cu scoarţe violete
E plin de cărţi poştale ilustrate;
Vederi din ţară şi străinătate,
Oraşe, fluvii, parcuri şi portrete.

Pe una scrie: „Dragă verişoară,
Ai auzit ca P.P.K. se-nsoară
Şi vrea să ia o fată din Buzău?…”

Pe alta scrie numai: „Cugetare :
Amorul e un lucru foarte mare.”
Şi iscăleşte : Guţă Popândău.

Rezumat extins la poezia Albumul de George Topârceanu

Poezia „Albumul” de George Topârceanu este o meditație introspectivă asupra trecerii timpului și a memoriei. Prin intermediul albumului de poze, poeta rememorează momente și întâmplări din viața sa, fiind cuprinsă de nostalgie și tristețe.

În primul vers al poeziei, poetul se adresează albumului de poze ca fiind „cartea fără cuvinte a trecutului”. Albumul este descris ca fiind „volumul cel mai plin de amintiri”, iar fiecare imagine înseamnă o clipă din viața sa. Pe măsură ce privește fotografiile, poeta își amintește cu dragoste și melancolie de cei dragi care nu mai sunt în viață, de momentele fericite și de amintirile dureroase.

În final, poetul reflectă asupra faptului că trecutul este irecuperabil și că amintirile sunt tot ce a rămas din acele momente. Ea își încheie meditația cu o remarcă melancolică, sugerând că amintirile sunt o binecuvântare și o durere în același timp.

Prin intermediul acestei poezii, George Topârceanu subliniază importanța amintirilor și a trecutului, într-un mod sensibil și evocativ.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.