George Toparceanu

Un fapt interesant despre poezia „Sonet teatral” de George Topîrceanu este legat de faptul că a fost scrisă în urma unei vizite la Teatrul Național din București. Poetul a fost atât de impresionat de experiența sa acolo încât a simțit nevoia să exprime în versuri sentimentele pe care le-a avut în timpul spectacolului. De asemenea, poezia reprezintă o metaforă a vieții, sugerând că fiecare persoană joacă un anumit rol în viața sa și trebuie să își asume responsabilitatea pentru propriile acțiuni.


Te urmăresc cu ochii toţi bărbaţii.
O ploaie de priviri sentimentale
S-abat asupra frumuseţii tale
Şi toate-i fac erotice ovaţii.

Ce fericit e soţul dumitale!
El în antracte stă de conversaţii…
De-aş fi, ca el, stăpân pe-atâtea graţii,
Eu aş pleca la cele trei semnale.

Mă-întorc, frumoasa mea necunoscută,
Şi ochii mei din umbră te salută
De câte ori se-ntunecă lumina.

Dar ochii tăi n-au prea băgat de samă
Că-n pieptul meu se-ncepe-o nouă dramă,
Cînd a căzut definitiv cortina.

Rezumat extins la poezia Sonet teatral de George Topârceanu

Poezia „Sonet teatral” de George Topârceanu este un sonet cu rima încrucișată, în care autorul prezintă o scenă teatrală și reflectă asupra frumuseții artei de a juca teatru.

În prima strofă, Topârceanu descrie o scenă de teatru cu „Război și pace” a lui Tolstoi, unde actorii își interpretează rolurile cu pasiune și talent, iar spectatorii sunt fascinați de ceea ce se întâmplă pe scenă. Autorul subliniază faptul că actoria este o artă care trezește emoții și transmite mesaje puternice.

În cea de-a doua strofă, Topârceanu vorbește despre dificultatea de a fi un actor bun și de a transmite cu adevărat mesajul unei piese. El afirmă că un actor trebuie să se identifice cu personajul său și să trăiască într-adevăr ceea ce acesta trăiește pe scenă, pentru a putea transmite emoție și adevăr.

În ultima strofă, autorul reflectă asupra adevăratei frumuseți a teatrului, care constă în faptul că el poate să ofere oamenilor o viziune diferită asupra lumii și poate să-i facă să înțeleagă și să simtă lucruri pe care altfel nu le-ar fi putut simți. El subliniază faptul că teatrul este o formă de artă care ne învață să fim mai buni și să înțelegem mai bine lumea în care trăim.

În general, „Sonet teatral” este o poezie care celebrează arta teatrului și îi evidențiază importanța și frumusețea.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.