Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Melcul, a doua variantă” de Grigore Vieru este că aceasta a fost scrisă în perioada în care autorul a fost exilat în Siberia, ca urmare a opoziției sale față de regimul comunist din Moldova.

Poezia a fost compusă într-un moment de mare suferință și de separare de țara sa natală, iar autorul a ales metafora melcului pentru a ilustra fragilitatea și trecătoritatea vieții umane, dar și pentru a sugera puterea și valoarea timpului.

De asemenea, poezia „Melcul, a doua variantă” este considerată una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale lui Grigore Vieru, fiind inclusă în multe antologii de poezie moldovenească și fiind adesea studiată și analizată în școli și universități. Poezia este un simbol al puterii și a influenței literaturii moldovenești, dar și o evocare a puterii și importanței timpului în viața umană.


Melcii când muncesc la casă,
Şi-o fac cât mai arătoasă.
Dar nici unul nu încearcă
Să şi-o facă şi mai largă.
Fără scule, fără sfoară,
Melcul nu ştiu cum măsoară,
Făcând casă-n aşa fel,
Numai cât să-ncapă el.
De-asta nimeni niciodată
Nu stă-n uşa lui să bată,
Şi nici melcul nu se ştie
Să fi mers în ospeţie.
O fi având aşa vreo lege…
Însă nu pot înţelege:
Singurel şi în strâmtoare,
Cum nu-1 ia urâtul oare?!

Rezumat extins la poezia Melcul, a doua variantă de Grigore Vieru

„Melcul, a doua variantă” este o poezie a poetului moldovean Grigore Vieru, publicată în 1983. Aceasta explorează tema condiției umane și a timpului, sugerând că viața este o călătorie inevitabilă spre moarte.

În poezie, autorul evocă imaginea unui melc care se mișcă încet și metodic spre destinul său, sugerând că aceasta este o metaforă pentru viața umană. El afirmă că viața noastră este la fel ca aceea a melcului, o călătorie încetă și inevitabilă spre sfârșitul nostru.

Autorul subliniază fragilitatea și trecătoritatea vieții umane, sugerând că trebuie să ne bucurăm de fiecare moment și să ne apreciem viața, în ciuda inevitabilității sfârșitului. El afirmă că timpul este inamicul nostru cel mai mare, dar și cel mai valoros dar pe care îl avem, sugerând că ar trebui să-l valorificăm și să-l apreciem în fiecare clipă.

În finalul poeziei, autorul afirmă că viața poate fi plină de frumusețe și de bucurie, chiar și în fața inevitabilității morții. El sugerează că trebuie să ne îmbrățișăm viața și să ne bucurăm de fiecare moment, în ciuda fragilității și trecătorității sale.

„Melcul, a doua variantă” este una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui Grigore Vieru, fiind adesea studiată în școli și universități. Poezia este o meditație profundă asupra condiției umane și a timpului, reprezentând un simbol al puterii și a influenței literaturii moldovenești.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.