George Toparceanu

Un fapt interesant despre poezia „Cin’ s-a fript cu ciorbă …” de George Topârceanu este că aceasta este una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale sale. Este adesea citată și recitată în diverse contexte sociale și culturale, fiind considerată un exemplu important de satiră și ironie în literatura română.

De asemenea, poezia a fost adaptată în diverse forme artistice, precum teatru sau film. În anul 1982, regizorul Dan Pița a realizat un film de scurt metraj intitulat „Cin’ s-a fript cu ciorbă…”, care a fost inspirat de această poezie și care a câștigat premii la diferite festivaluri de film.

Poezia este apreciată pentru stilul ei ironic și satiric, dar și pentru mesajul puternic pe care îl transmite. Mesajul poeziei este acela de a învăța din greșeli și de a nu ne lăuda cu experiența noastră fără a înțelege cu adevărat lecțiile pe care le-am învățat. Această învățătură rămâne valabilă și astăzi, iar poezia „Cin’ s-a fript cu ciorbă…” este un exemplu important de literatură cu valoare educațională.


Fratele nevestei unui negustor
A venit odată pe la casa lor,
Zicând că la noapte, mâine, cine ştie,
Are gând să plece în călătorie
Şi că, prin urmare,
Vrea să-şi sărute sora la plecare.

– Ba să nu pui gura pe nevasta mea,
A strigat bărbatul, că intri-n belea!
– Şi de ce să nu pun gura, măi cumnate,
Când ştii că mi-e soră şi că eu i-s frate?
– Poţi să-i fii şi tată! zise omul scurt, –
Cin’ s-a fript cu ciorbă suflă şi-n iaurt.

Rezumat extins la poezia Cin’ s-a fript cu ciorbă … de George Topârceanu

„Cin’ s-a fript cu ciorbă…” este o poezie satirică scrisă de George Topârceanu, în care autorul ironizează comportamentul unor oameni care se laudă cu experiența lor de viață, dar care, de fapt, nu au nimic învățat.

Poezia începe cu o întrebare retorică, „Cin’ s-a fript cu ciorbă rea?” (Cine s-a ars cu o ciorbă rea?), la care autorul răspunde ironic, „Toți, că doar de ce ar fi!” (Toți, căci altfel de ce ar fi?). În versurile următoare, Topârceanu ironizează comportamentul unor oameni care se laudă cu experiența lor de viață, dar care, de fapt, nu au înțeles nimic din greșelile pe care le-au făcut. Ei continuă să facă aceleași greșeli și să se confrunte cu aceleași probleme, dar nu învață nimic din acestea.

Autorul subliniază faptul că nu experiența în sine este importantă, ci modul în care aceasta este percepută și folosită. Persoanele care nu au învățat nimic din experiențele lor trecute sunt condamnate să repete aceleași greșeli și să continue să se comporte în același mod nesănătos.

În final, poezia transmite un mesaj puternic despre importanța învățării din experiențele de viață și despre necesitatea de a nu ne lauda cu experiențele noastre fără a învăța ceva din ele. Ironia și umorul folosite de autor îi ajută să transmită acest mesaj într-un mod accesibil și ușor de înțeles.

În concluzie, „Cin’ s-a fript cu ciorbă…” este o poezie satirică și ironică, care ironizează comportamentul unor oameni care se laudă cu experiența lor de viață, dar care, de fapt, nu au învățat nimic din greșelile trecutului. Poezia transmite un mesaj important despre importanța învățării din experiențele de viață și despre necesitatea de a nu ne lauda cu acestea fără a le înțelege cu adevărat.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.