George Toparceanu

Un fapt interesant despre poezia „Bivolul şi coţofana” de George Topârceanu este că aceasta a fost inclusă în numeroase manuale școlare pentru copii, fiind considerată una dintre cele mai reprezentative poezii pentru copii din literatura română.

De-a lungul anilor, această poezie a fost adaptată într-o serie de adaptări și ilustrații pentru copii, incluzând diverse animații și cărți pentru copii. Poezia a rămas populară și astăzi, fiind adesea recitată și învățată de către copii în școli și grădinițe din România.


Pe spinarea unui bivol mare, negru, fioros,
Se plimba o coţofană
Când în sus şi când în jos.
Un căţel trecând pe-acolo s-a oprit mirat în loc:
– Ah, ce mare dobitoc!
Nu-l credeam aşa de prost
Să ia-n spate pe oricine…
Ia stai, frate, că e rost
Să mă plimbe şi pe mine!

Cugetând aşa, se trage îndărăt să-şi facă vânt,
Se piteşte la pământ
Şi de-odată – zdup! – îi sare
Bivolului în spinare…

Ce s-a întâmplat pe urmă nu e greu de-nchipuit.
Apucat cam fără veste, bivolul a tresărit,
Dar i-a fost destul o clipă să se scuture, şi-apoi
Să-l răstoarne,
Să-l ia-n coarne
Şi cât colo să-l arunce, ca pe-o zdreanţă în trifoi.

– Ce-ai gândit tu oare, javră? Au, crezut-ai că sunt mort?
Coţofana, treacă-meargă, pe spinare o suport
Că mă apără de muşte, de ţânţari şi de tăuni
Şi de alte spurcăciuni…
Pe când tu, potaie proastă, cam ce slujbă poţi să-mi faci?
Nu mi-ar fi ruşine mie de viţei şi de malaci,
Bivol mare şi puternic, gospodar cu greutate,
Să te port degeaba-n spate?…

Rezumat extins la poezia Bivolul şi coţofana de George Topârceanu

„Bivolul şi coţofana” este o poezie pentru copii scrisă de George Topârceanu, care îmbină umorul și învățăturile morale. Prin intermediul personajelor bivolului și coțofanei, autorul încearcă să transmită copiilor valori precum înțelepciunea și simțul datoriei.

Poezia începe prin prezentarea bivolului, care este descris ca fiind mândru și puternic. El încearcă să arate tuturor că este cel mai important animal din câmp, însă este adesea ignorat sau subestimat de către ceilalți animale. De asemenea, bivolul este prezentat ca fiind prea mândru să își îndeplinească sarcinile zilnice.

În continuare, autorul prezintă coțofana, care este descrisă ca fiind un animal mic și aparent neimportant. Coțofana își îndeplinește cu sârguință sarcinile zilnice, chiar dacă acestea nu sunt mereu plăcute sau interesante. De asemenea, ea încearcă să învețe mereu lucruri noi și să se dezvolte.

În finalul poeziei, autorul subliniază faptul că bivolul și coțofana sunt, de fapt, două fețe ale aceleiași monede. Chiar dacă bivolul este mândru și puternic, el nu poate îndeplini sarcinile zilnice dacă nu își asumă responsabilitatea și nu își dezvoltă simțul datoriei. Pe de altă parte, coțofana, deși mică și aparent neimportantă, își îndeplinește sarcinile cu sârguință și încearcă să învețe mereu lucruri noi.

În concluzie, „Bivolul şi coţofana” este o poezie pentru copii care îmbină umorul cu învățăturile morale. Prin intermediul personajelor bivolului și coțofanei, autorul încearcă să transmită copiilor valori precum înțelepciunea și simțul datoriei. Poezia transmite un mesaj puternic despre importanța asumării responsabilității și dezvoltării personale.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.