Grigore Vieru poezii despre copilarie

Poezia „Di-di-di” a fost scrisă în anul 1983 de către Grigore Vieru. Grigore Vieru (1935-2009) a fost un poet, prozator, publicist și politician din Republica Moldova, considerat una dintre cele mai importante personalități literare ale țării sale și un simbol al culturii românești. A fost autorul a numeroase volume de poezie, proză, eseuri și publicistică, care au devenit celebre în toată lumea românească.


Di-di-di, căluţule,
Di-di-di, murguţule,
C-am să rog frumos pe iarbă
Să răsară mai degrabă!

Di-di-di, căluţule,
Di-di-di, murguţule,
Dulce vântul voi ruga
Să mângâie coama ta!

Di-di-di, căluţule,
Di-di-di, murguţule,
C-am să rog mânuţa mea
Ca să-ţi dea o acadea!

Rezumat la poezia Di-di-di de Grigore Vieru

Poezia „Di-di-di” de Grigore Vieru este un poem în care autorul își exprimă admirația și recunoștința față de mama sa. El îi mulțumește pentru că l-a învățat să vorbească și să comunice cu ceilalți oameni, precum și pentru iubirea și grija necondiționată pe care i-a oferit-o de-a lungul vieții.

În poezie, Vieru folosește un limbaj simplu și accesibil, cu versuri ritmate, care reflectă afecțiunea și recunoștința lui față de mama sa. În același timp, el subliniază importanța învățăturilor pe care le-a primit de la ea și le transmite mai departe către proprii copii, astfel încât ceea ce a învățat să rămână viu și să fie transmis și altora.

Poezia poate fi citită și ca o reflecție asupra rolului fundamental pe care îl joacă părinții în formarea identității și a personalității copiilor lor, în special în primii ani de viață. Ea ilustrează importanța părinților ca modele și mentori, precum și impactul puternic pe care îl pot avea asupra vieții copiilor lor.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.