alecu-donici

Un fapt divers interesant despre fabula „Păstorul şi ţânţarul” de Alecu Donici este că aceasta a inspirat un număr mare de opere de artă, precum picturi, desene și ilustrații.

Printre artiștii care au ilustrat fabula se numără și celebra pictoriță româncă Cornelia Gavrilescu, care a creat o serie de desene și ilustrații pentru această fabulă. Lucrările lui Gavrilescu au fost apreciate pentru modul în care reușesc să surprindă frumusețea și subtilitatea mesajului moral al fabulei.

În afara României, fabula „Păstorul şi ţânţarul” a fost ilustrată de artiști plastici din diverse țări, precum Franța, Germania, Rusia sau Statele Unite ale Americii. Această popularitate a fost cauzată de puterea mesajului moral al fabulei, care îndeamnă la modestie și respect față de cei mai mici și mai slabi decât noi, precum și de valoarea artistică a povestirii.

Această fabulă este considerată una dintre cele mai cunoscute și apreciate fabule ale literaturii românești, fiind frecvent citită și studiată în școlile din România și în alte țări din lume. Fabula încurajează modestia și respectul față de ceilalți și ne amintește că putem găsi înțelegere și pace în relațiile noastre cu ceilalți prin umilință și iubire.


Păstorul liniştit
Dormea la umbră vara pe câini nădăjduit;
Iar şarpele din iarbă, cu limba-i pierzătoare,
Era acum aproape păstorul să omoare.
Dar un ţânţar, de milă pătruns şi îndemnat,

Pe somnoros în frunte
Aşa l-au înghimpat,
Încât, sărind el iute,
De şarpe el s-au ferit,

Însă, cu-ntâi mişcare, ţânţarul au turtit.
Un slab pe un puternic când vrea ca să-l trezească
La adevăr de care el nu e bucuros,
Prin buna faptă poate să se primejduiască,
Ca un ţânţar milos.

Rezumat extins la fabula Păstorul şi ţânţarul de Alecu Donici

Fabula „Păstorul şi ţânţarul” de Alecu Donici este o poveste moralizatoare despre importanța modestiei și a respectului față de cei mai mici și mai slabi decât noi.

În această fabulă, un păstor mândru și egoist se credea cel mai important din lume și disprețuia orice altceva care nu era la fel de mare și puternic ca el. Într-o zi, a întâlnit un ţânţar care l-a mâncat și l-a înțepat de nenumărate ori, aducându-i o mare suferință. Păstorul a înțeles atunci că nu trebuie să judece și să disprețuiască pe nimeni, indiferent cât de mic și neimportant ar fi, și a ales să își schimbe atitudinea față de ceilalți.

Prin această poveste, Alecu Donici ne învață că modestia și respectul față de cei mai mici și mai slabi decât noi pot fi mai puternice decât mândria și disprețul, și că putem găsi înțelegere și pace în relațiile noastre cu ceilalți prin umilință și iubire.

Un fapt divers interesant despre această fabulă este că ea a fost adaptată în diferite forme de artă, precum teatru și film. De asemenea, această fabulă a fost tradusă în mai multe limbi străine, contribuind la popularitatea și prestigiul literaturii românești în întreaga lume.

Această fabulă clasică ne oferă o importantă lecție morală despre modestie și respect, care poate fi aplicată în diferite situații din viața noastră. Prin această fabulă, Alecu Donici ne încurajează să fim mai umili și mai toleranți față de ceilalți și să ne înțelegem mai bine unii pe alții prin acceptarea diferențelor și a diversității umane.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.

Ce influenta a avut poezia Păstorul şi ţânţarul de Alecu Donici

Poezia „Păstorul şi ţânţarul” de Alecu Donici este o fabelă umoristică care nu a avut un impact semnificativ în literatura română sau în cultura populară. Cu toate acestea, Donici este cunoscut pentru alte lucrări, precum „Istoria literaturii române,” o contribuție importantă la dezvoltarea literaturii române.

Fabele, în general, au o tradiție lungă în literatura mondială și au fost folosite pentru a transmite învățăminte și moralități într-un mod accesibil și adesea umoristic. Cu toate acestea, nu toate fabele au avut o influență semnificativă sau au devenit celebre.

În cazul lui Alecu Donici, contribuția sa majoră la literatura română este mai legată de lucrarile sale teoretice și critice despre literatura română și universală decât de fabele sale individuale. Donici a fost unul dintre precursorii criticii literare în limba română și a avut un impact în dezvoltarea studiilor literare din România.