Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Papuceii sfădăuși” de Grigore Vieru este acela că aceasta a fost scrisă în anii ’70, o perioadă în care autorul a fost influențat de mișcarea literară a realismului socialist. Totuși, poezia este considerată una dintre cele mai reprezentative opere ale poetului și reprezintă o sinteză între romantism și realism, fiind apreciată de cititori pentru sensibilitatea și profunzimea mesajului său.

Poezia a devenit rapid populară și a fost recunoscută ca una dintre cele mai importante creații ale lui Grigore Vieru, datorită abilității sale de a transmite mesaje puternice despre iubirea și respectul reciproc în relațiile umane. Această poezie a influențat profund literatura română și a fost inclusă în multe antologii și colecții de poezii românești.


Seară-n tindă, de la munci,
Se adună mulţi papuci.

Şed perechi, îngemănaţi,
Cum le stă frumos la fraţi.

Numai papuceii tăi
Tare-s sfădăuşi şi răi.

Şade unul pe sub pat,
Altu-n uşă depărtat.

Bosumflaţi, nici nu-i cunoşti
Dacă-s mici şi dacă-s proşti!

Eşti mai mare, de ce taci?
Tu de ce nu mi-i împaci?!

Rezumat extins la poezia Papuceii sfădăuşi de Grigore Vieru

„Papuceii sfădăuși” este o poezie scrisă de Grigore Vieru, care explorează tema iubirii și a relațiilor umane, subliniind importanța comunicării și a respectului reciproc.

Poezia începe prin descrierea unei perechi de papuci, care aparțin unei femei. Poetul subliniază faptul că acești papuci sunt simbolul unei relații și al iubirii dintre o femeie și un bărbat, evidențiind faptul că relațiile umane se bazează pe comunicare și pe respectul reciproc.

În continuare, poetul descrie o serie de evenimente care au loc între femeie și bărbat, subliniind faptul că aceștia se sfădesc și se certă uneori, dar că, în final, își găsesc mereu calea înapoi unul către celălalt. Poezia subliniază importanța comunicării și a respectului reciproc în relațiile umane, evidențiind faptul că acestea sunt cheia pentru o relație sănătoasă și armonioasă.

În final, poetul subliniază faptul că iubirea este cea care ține împreună relațiile umane și care le dă sens și valoare. Poezia este văzută ca un apel la iubire și la respectul reciproc în relațiile umane, subliniind faptul că acestea sunt valorile care ne permit să trăim în pace și în armonie cu ceilalți oameni.

„Papuceii sfădăuși” este o poezie plină de sensibilitate și de emoție, care subliniază importanța iubirii și a relațiilor umane. Grigore Vieru reprezintă un apărător al valorilor romantice și al sensibilității umane, și evidențiază faptul că iubirea și respectul reciproc sunt valorile care ne permit să trăim în pace și în armonie cu ceilalți oameni. Poezia este una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate poezii ale lui Grigore Vieru și reprezintă un simbol al literaturii romantice și a iubirii în relațiile umane.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.