Alexandru-Macedonski

Un fapt interesant despre poezia „Corabia” de Alexandru Macedonski este că aceasta a fost influențată de experiența personală a poetului ca fiu al unui marinar. Tatăl lui Macedonski a fost căpitan de navă și a călătorit mult pe mare, iar această experiență a influențat multe dintre creațiile sale literare.

De asemenea, poezia a fost foarte apreciată de criticii literari ai vremii, care au lăudat abilitatea lui Macedonski de a utiliza imagini poetice puternice și de a transmite mesaje puternice prin intermediul poeziei. Aceasta a ajutat la consolidarea poziției sale ca unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române moderne.

Alexandru Macedonski a fost un important poet și jurnalist român, cunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul literaturii și al presei. A scris numeroase poezii, proză și articole, care au fost apreciate de publicul larg și au influențat dezvoltarea literaturii române moderne. Poezia „Corabia” este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale sale, fiind astfel un subiect de interes pentru iubitorii de literatură și artă.


La ţărm, corabia oprită
E ninsă de zăpada lunii
Şi marea tace odihnită,
De biciuirile furtunii.
Catarg şi pânze argintate
Abia uşor sunt legănate…
Magia nopţii este sfântă…
Verzuiele unde dormitează.
Novicii râd… – Cârmaciul oftează,
Matrozii melancolic cântă.

Oraşul întreg scânteiază
Cu felinarele aprinse…
Muzicile vesel vibrează,
Curse priveghează-ntinse.
Novicii în port se coboară,
Spre râs şi petrecere zboară;
Răscoala etăţii-i frământă…
Safire pe ceruri lăcrămează.
Din cap mişcând, cârmaciul oftează,
Matrozii melancolic cântă.

Rezumat extins la poezia Corabia de Alexandru Macedonski

„Corabia” este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski, care explorează tema libertății și a eliberării de constrângerile sociale. Poezia este împărțită în trei părți, fiecare ilustrând diferite momente ale călătoriei navei.

În prima parte a poeziei, autorul descrie corabia și echipajul său, sugerând că aceștia sunt liberi să navigheze unde doresc și să își urmeze propriile vise și aspirații. Utilizând imagini poetice puternice, Macedonski sugerează că această libertate este cea mai mare comoară pe care o poate avea cineva.

Partea a doua a poeziei reflectă călătoria navei și aventurile echipajului său pe ocean. Autorul utilizează imagini poetice pentru a ilustra călătoria și pentru a sugera că aceasta este plină de pericole și provocări, dar și de o anumită încântare și bucurie. Macedonski sugerează că, prin confruntarea cu aceste pericole și prin depășirea lor, echipajul devine mai puternic și mai înțelept.

Partea a treia a poeziei descrie momentul în care corabia ajunge la destinație și se oprește. Utilizând imagini poetice pentru a sugera liniștea și pacea, Macedonski sugerează că echipajul a atins obiectivul și a dobândit libertatea deplină. Poezia sugerează că libertatea este cel mai valoros lucru pe care îl poate avea cineva și că, prin urmarea propriilor vise și aspirații, o persoană poate ajunge la adevărata eliberare.

În concluzie, poezia „Corabia” de Alexandru Macedonski este o descriere poetică a libertății și a eliberării de constrângerile sociale. Poezia este o ilustrare a talentului literar al lui Macedonski și a abilității sale de a transmite mesaje profunde și emoționante prin intermediul poeziei.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.