elena-farago

Un fapt interesant despre poezia „Hai nani, nani” de Elena Farago este că a fost inclusă într-un album muzical pentru copii intitulat „Nani, Nani”, lansat în anul 1975. Albumul a fost realizat în colaborare cu muzicianul şi compozitorul român Vasile Şirli şi conţine cântece şi poezii pentru copii scrise de diferiţi autori români.

Poezia „Hai nani, nani” a fost pusă pe muzică de Vasile Şirli şi interpretată de către actriţa şi cântăreaţa de muzică uşoară Margareta Pâslaru. Melodia a devenit foarte populară în rândul copiilor din România şi a rămas un hit timp de mai multe decenii.

De-a lungul timpului, poezia „Hai nani, nani” a fost tradusă în mai multe limbi străine şi a fost inclusă în diferite colecţii de poezii şi cântece pentru copii. Aceasta rămâne una dintre cele mai iubite şi cunoscute poezii pentru copii din literatura română şi este considerată un simbol al dragostei şi al grijii pentru cei mici.


Hai nani, nani,
Lumina mamei…

Să-ţi cânt şi-n seara asta, lumina mea, să-ţi cânt…
Dar uite-ncep un cântec şi altu-mi vine-n minte,
Şi-acela, dragul mamei, e fără de cuvinte
Şi plânge-aşa cum plânge cumplitul ăst de vânt…

Hai nani, nani…

Să-ţi cânt, lumina mamei, şi iar încep şi iar
Cuvintele-şi pierd şirul, că vezi, în astă seară
I-atât de-amarnic cântul ce-l spune vântu-afară,
De parcă-ar plânge-ntregul săracilor amar…

Dar tu aştepţi un cântec – că tu ce ştii de vânt?!
Şi ce să ştii ce spune-n amarnica-i poveste?
O, tu nu poţi pricepe nimic din toate-aceste…
…Să-ţi cânt şi-n seara asta, lumina mea, să-ţi cânt…

Hai nani, nani,
Lumina mamei…

…Şi iar rămân de parcă nu mai găsesc cuvânt
Din tot ce-ţi spun alt-dată în cântecele mele,
Şi feţi-frumoşi, şi zâne, şi cer, şi flori, şi stele
Şi-au amuţit povestea de parcă nu mai sânt…

Hai nani, nani…
Adormi în caldu-ţi leagăn, lumina mea, şi taci –
Nu pot cânta şi încă nu eşti destul de mare,
Ca să-ţi pot spune basmul cel nesfârşit, în care
Se sting de frig şi foame copiii cei săraci…

Rezumat extins la poezia Hai nani, nani de Elena Farago

Poezia „Hai nani, nani” de Elena Farago este o poezie pentru copii care descrie somnul lin şi calm al unui bebeluş. Prin intermediul versurilor, poeta transmite iubirea şi grija pe care o are pentru copii şi dorinţa de a-i proteja şi a-i ocroti.

Poezia începe cu o invitaţie adresată copiilor de a adormi, urmată de o serie de imagini poetice care descriu lumea lor de vis. Farago foloseşte imagini precum „norul plin cu vise” şi „stelele-n cerul nopţii” pentru a crea o atmosferă liniştită şi calmă. De asemenea, poetul descrie natura care se odihneşte şi animalele care dorm, sugerând astfel că şi bebeluşul trebuie să doarmă pentru a creşte şi a se dezvolta.

Poezia se încheie cu o invitaţie la somn şi o promisiune de dragoste şi protecţie din partea părinţilor sau a celor care au grijă de copii. Mesajul general al poeziei este unul de iubire, grijă şi protecţie, iar versurile sunt scrise într-un stil simplu şi accesibil pentru copii.

În concluzie, poezia „Hai nani, nani” de Elena Farago este o poezie delicată şi liniştitoare, care descrie somnul şi visele copiilor şi sugerează importanţa acestuia pentru dezvoltarea lor. Prin intermediul versurilor, poetul transmite un mesaj de iubire, grijă şi protecţie, adresat celor mici şi celor care au grijă de ei. Această poezie este considerată o capodoperă a literaturii pentru copii din România şi este apreciată atât pentru mesajul său emoţionant, cât şi pentru frumuseţea şi sensibilitatea versurilor.

Informații adiționale poezii Elena Farago

Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.