Otilia Cazimir

Otilia Cazimir este una dintre cele mai cunoscute autoare de poezii pentru copii din literatura română, iar „Cântec de leagăn” este una dintre cele mai populare și mai iubite poezii ale sale. Poezia este o declarație de dragoste a unei mame pentru copilul ei, care îi dorește tot ce e mai bun în viață și îi promite că îl va proteja și îngriji mereu.

În poezie se regăsesc multe elemente specifice copilăriei și universului lor imaginar, cum ar fi visele cu zâne și prinți, jocurile și jucăriile, natura, culorile și sunetele. Versurile sunt pline de ritm și muzicalitate, iar limbajul este simplu și accesibil, astfel încât copiii să poată înțelege și să se identifice cu mesajul poeziei.

„Cântec de leagăn” este o poezie care poate fi citită și recitată cu plăcere atât de copii, cât și de adulți, iar mesajul ei este unul universal și actual în orice epocă și cultură: iubirea și protecția față de cei dragi sunt cele mai importante lucruri din lume.


Dormi cu mama, puişor!
Dorm pisicile-n pridvor,
Doarme-n patul ei păpuşa
Doarmă-n leagăn şi Vaniuşa…

Ia te uită, frate! Cum,
N-adormişi nici pân-acum?

Dorm sub streşini rândunele,
Iepuraşu-n tufănele,
Vulpea doarme-n vizuină,
Fluturaşul pe-o sulfină,
Greieruşul pe-o lalea –
Fiecare unde-o vrea!

Cum se poate, frate, cum?
N-adormişi nici pân-acum?

Dorm sub vatră puişorii,
Dorm sub gene ochişorii,
Doarme-n pernă urechiuşa…
Dormi cu mama,
Dormi, Vaniuşa!

Rezumat extins la poezia Cântec de leagăn de Otilia Cazimir

„Cântec de leagăn” este o poezie a Otiliei Cazimir, publicată pentru prima dată în volumul „Puiul” în 1931. Poezia descrie un cântec de leagăn pe care o mamă îl cântă fiului său, rugându-se la zei să îi protejeze copilul. Mama îl roagă pe Somn să vină în ajutorul copilului ei şi să îl ducă în lumea viselor, iar Apa să îi spele toate grijile şi necazurile. Poezia este scrisă într-un stil simplu şi melodic, evocând liniştea şi seninătatea unei nopţi de vară.

În poezie, mama îşi exprimă dragostea şi dorinţa de a-şi proteja copilul, iar prin intermediul versurilor, autorul evidenţiază frumuseţea şi gingăşia momentului de leagăn. Poezia transmite un mesaj de dragoste şi de grija faţă de cei dragi şi reprezintă un omagiu adus maternităţii şi dragostei de mamă.

„Cântec de leagăn” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale Otiliei Cazimir şi a fost inclusă în manualele şcolare pentru copii de mai multe generaţii.

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia