George Cosbuc

Un fapt interesant despre poezia „Decebal către popor” de George Coșbuc este că aceasta a fost scrisă în perioada în care România își câștiga independența față de Imperiul Otoman și se lupta pentru unirea cu Transilvania. Coșbuc a fost un poet care a încurajat lupta pentru libertate și independență a românilor, iar această poezie este o reflecție a acestor idealuri.

Prin portretizarea poporului dac ca un popor mândru și puternic, Coșbuc își exprimă admirația pentru spiritul de luptă și de sacrificiu al românilor și își îndeamnă cititorii să își cultive aceste valori. Poezia a devenit o parte importantă a patrimoniului cultural românesc și este considerată una dintre cele mai importante poezii istorice scrise în limba română.


Viaţa asta-i bun pierdut
Când n-o trăieşti cum ai fi vrut!
Şi-acum ar vrea un neam călău
S-arunce jug în gâtul tău:
E rău destul că ne-am născut,
Mai vrem şi-al doilea rău?
 
Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moş îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănţuit.
 
Cei ce se luptă murmurând,
De s-ar lupta şi-n primul rând,
Ei tot atât de buni ne par
Ca orişicare laş fugar!
Murmurul, azi şi orişicând,
E plânset în zadar!
 
Iar a tăcea şi laşii ştiu!
Toţi morţii tac! Dar cine-i viu
Să râdă! Bunii râd şi cad!
Să râdem, dar, viteaz răsad,
Să fie-un hohotit şi-un chiu
Din ceruri până-n iad!
 
De-ar curge sângele pârău,
Nebiruit e braţul tău
Când morţii-n faţă nu tresari!
Şi însuţi ţie-un zeu îţi pari
Când râzi de ce se tem mai rău
Duşmanii tăi cei tari.
 
Ei sunt romani! Şi ce mai sânt?
Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfânt,
Zamolxe, c-un întreg popor
De zei, i-am întreba: ce vor?
Şi nu le-am da nici lor pământ
Căci ei au cerul lor!
 
Şi-acum, bărbaţi, un fier şi-un scut!
E rău destul că ne-am născut:
Dar cui i-e frică de război
E liber de-a pleca înapoi,
Iar cine-i vânzător vândut
Să iasă dintre noi!
 
Eu nu mai am nimic de spus!
Voi braţele jurând le-aţi pus
Pe scut! Puterea este-n voi
Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi,
Că zeii sunt departe, sus,
Duşmanii lângă noi!

Rezumat extins la poezia Decebal către popor de George Coşbuc

Poezia „Decebal către popor” de George Coșbuc este un poem istoric care relatează evenimentele care au avut loc în timpul războaielor daco-romane și celebrează spiritul de luptă și de sacrificiu al poporului dac. Poezia are un ton patetic și emoționant, iar autorul folosește metafore și imagini poetice pentru a exprima mândria și hotărârea poporului dac în fața invaziei romane.

În prima strofă, autorul descrie personajul central al poeziei, regele Decebal, care își adresează poporului său un apel la luptă și la sacrificiu. El sugerează că poporul dac este hotărât să lupte până la capăt pentru apărarea libertății și a independenței sale.

În a doua strofă, autorul explorează ideea că poporul dac este un popor mândru și puternic, cu o istorie bogată și cu o tradiție a luptei împotriva opresorilor. El sugerează că poporul dac este hotărât să își apere patria cu orice preț și că este pregătit să lupte până la ultima suflare.

În a treia strofă, autorul sugerează că poporul dac este condamnat să lupte împotriva unui inamic mai puternic și mai bine echipat decât el, dar că este hotărât să își apere libertatea și independența, indiferent de costuri. El sugerează că poporul dac este pregătit să își sacrifice viața pentru apărarea patriei și că va lupta cu curaj și hotărâre până la capăt.

În ultima strofă, autorul concluzionează poezia sugerând că spiritul de luptă și de sacrificiu al poporului dac va rămâne în memoria istoriei și că va continua să inspire generațiile viitoare. El sugerează că lupta pentru libertate și independență este o luptă eternală și că trebuie să ne încurajăm să luptăm pentru valorile noastre, indiferent de costuri.

În concluzie, poezia „Decebal către popor” de George Coșbuc este un poem istoric care relatează evenimentele din timpul războaielor daco-romane și celebrează spiritul de luptă și de sacrificiu al poporului dac. Poezia sugerează că poporul dac este un popor mândru și puternic, cu o tradiție a luptei împotriva opresorilor și că este hotărât să își apere patria cu orice preț. Coșbuc își îndeamnă cititorii să își cultive spiritul de luptă și de sacrificiu și să lupte pentru valorile lor, indiferent de costuri.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia