George Cosbuc

Poezia „Crăciunul în tabără” de George Coșbuc a fost publicată în 1905 și face parte din volumul său de versuri intitulat „Balade și idile”. Această poezie descrie atmosfera dintr-o tabără de tineret în Ajunul Crăciunului și felul în care tinerii se pregătesc sărbătorii.

În poezie, autorul surprinde o serie de momente și tradiții specifice Crăciunului, precum pregătirea bradului, colindatul, împărțirea cadourilor și bucuria acestei sărbători. De asemenea, se remarcă tonul plin de optimism și speranță, care reflectă spiritul sărbătorii.

George Coșbuc este cunoscut în literatura română pentru poeziile sale cu caracter popular, inspirate din viața satului și din tradițiile populare, dar și pentru stilul său simplu și direct, care a făcut ca poeziile sale să fie accesibile pentru un public larg.


Şi-acei ce de-a pururi au glume,
Azi tremură muţi şi-ngheţaţi
În jalea cea fără de nume;
Pustii ei simt, şi-aruncaţi
Departe la margini de lume.
 
Iar codru-ngropat e-n zăpadă;
Nu-i uşă, nu-i cale, nu-i loc.
În haine ca-n zi de paradă,
Ţin pâinea-ngheţată la foc,
Stând unul într-altul grămadă.
 
E freamăt în zare: e tunul,
Ori cântec de clopot din sat?
Crăciunul e astăzi, Crăciunul.
Flăcăii ţin capul plecat,
Şi plânge-necat câte unul…
 
Ard vesele flăcări pe vatră;
Şi-ai casei, la masă, gătiţi.
Vin oaspeţi, şi canele latră;
Le ies înainte grăbiţi
Ai casei pe pragul de piatră.
 
Iar pâinea pe masă, vecină,
Pe neted-întinsul ştergar,
Cu vinul din oala cea plină;
Şi însuşi bunicul, cel rar
La vorbe, azi râde şi-nchină.
 
Cu cârpa la spate legată
Nevasta se-nvârte, având
Spre toţi câte-o vorbă-mbunată
Şi, locuri pe laviţe făcând,
E suflet şi inima toată.
 
Din leagăn îi bâlbâie-odorul,
Se luptă din mâni şi e-n zor
Să-şi ducă la gură piciorul,
Afară e soare sub nor,
Dar haină de aur e norul.
 
Şi-i hohot de râset în stradă,
Şi însuşi bunicul acum
Se-ndoaie spre geamuri să vadă
Amestecul vesel din drum
Şi lupta cu plumbi de zăpadă:
 
O ceată mai mare de fete
Au prins de flăcăi, mai puţini.
Şi-aprinsă e lupta-ntre cete,
Şi toţi de zăpadă sunt plini
Şi-n gura şi-n sânuri şi-n plete…
 
Şi-aici, în pierduta câmpie,
Sunt ninse cărările-acum,
Se zbuciumă vântu-n mânie,
Iar corbii-n pribeagul lor drum
Dau roate prin zarea pustie…

Rezumat extins la poezia Crăciunul în tabără de George Coşbuc

Poezia „Crăciunul în tabără” de George Coşbuc este o descriere detaliată a unui tabărăş de Crăciun, care împreună cu alţi săraci, aşteaptă Naşterea Domnului într-un cadru sărac şi dezolant. Poezia începe cu descrierea tristă a locului, cu satul din apropiere văzut în zare şi cu zăpada de afară care aduce cu sine frigul şi durerea. Însă, speranţa şi credinţa în Dumnezeu îi ajută pe tabărăşi să îşi petreacă Crăciunul într-un mod înălţător, prin rugăciuni, colinde şi fraternitate.

Poezia prezintă şi un contrast între sărăcia şi greutatea traiului în tabără şi bogăţia şi luxul din casele oamenilor bogaţi, care nu apreciază adevăratele valori ale Crăciunului. În schimb, cei din tabără au adevărate momente de solidaritate şi bucurie împărtăşindu-şi mâncarea şi încălzindu-se împreună la focul din sobă.

Finalul poeziei este unul optimist, unde se aminteşte de Naşterea Domnului şi de faptul că chiar şi în sărăcie şi lipsuri, oamenii îşi pot găsi fericirea şi speranţa în credinţa în Dumnezeu.

Poezia „Crăciunul în tabără” este o critică la adresa societăţii în care trăim şi la modul în care oamenii tratează sărăcia şi suferinţa celor din jur. De asemenea, aceasta reprezintă un omagiu adus credinţei şi speranţei, care pot aduce lumina şi bucuria chiar şi în cele mai întunecate momente ale vieţii.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia

Ce influenta a avut poezia Crăciunul în tabără de George Coşbuc

Poezia „Crăciunul în tabără” de George Coșbuc este unul dintre cele mai cunoscute și iubite poemelor ale autorului și a avut o influență semnificativă în cultura și literatura română. Această poezie a avut mai multe tipuri de influențe:

  1. Valorile tradiționale: „Crăciunul în tabără” celebrează valorile tradiționale ale Crăciunului, precum solidaritatea, generozitatea și bucuria împărtășită în comunitate. Ea a ajutat la păstrarea și promovarea acestor valori în societate.
  2. Imaginația și inocența copilăriei: Poemul surprinde povestea unui băiețel care așteaptă Moș Crăciun în tabără, aducându-i în prim-plan imaginația și entuziasmul copilăriei. Această perspectivă a influențat modul în care literatura română abordează temele copilăriei și ale sărbătorilor.
  3. Stilul poetic: George Coșbuc folosește un limbaj accesibil și imagistică puternică în poezia sa, ceea ce a influențat și alți poeți și scriitori să adopte o abordare mai accesibilă și expresivă în creațiile lor.
  4. Promovarea tradițiilor românești: Coșbuc a fost cunoscut pentru promovarea culturii și tradițiilor românești în poeziile sale. „Crăciunul în tabără” reflectă această preocupare și a contribuit la consolidarea conștiinței culturale naționale.

În concluzie, „Crăciunul în tabără” de George Coșbuc a avut o influență semnificativă prin promovarea valorilor tradiționale, a imaginației copilăriei, a stilului poetic accesibil și a promovării tradițiilor românești. Această poezie rămâne unul dintre cele mai iubite texte literare legate de sărbătorile de iarnă în literatura română.