George Cosbuc

Un fapt interesant despre poezia „Bradul” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost pusă pe muzică și a devenit un cântec popular românesc, cunoscut sub numele de „O brad frumos”. Melodia a fost compusă în anul 1913 de către Alexandru Flechtenmacher, un compozitor român originar din Iași. Cântecul „O brad frumos” este astăzi unul dintre cele mai iubite și cântate cântece de Crăciun în România și Republica Moldova.


Ca Gyges, sardicul despot,
Eu nu-s setos după renume,
Nimic nu invidiez pe lume
Şi-a fi gelos defel nu pot.
 
A mele griji şi tăinuiri
Sunt toate numai să port salbe
Şi să-mi dedic pletelor albe
Ghirlandele de trandafiri.
 
De alte griji alţi oameni ştiu;
Eu numai pentru azi port grijă,
Căci timpul e cu braţ de spijă
Şi mâine pot să nu mai fiu!

Rezumat extins la poezia Anacreontică de George Coşbuc

Poezia „Anacreontică” de George Coşbuc este un poem care celebrează bucuria de a trăi și de a petrece timpul cu prietenii, inspirat de poezia antică a lui Anacreon.

Poezia începe cu descrierea unui grup de prieteni care se adună sub un arbore înflorit, într-un cadru natural plin de frumusețe. Autorul subliniază plăcerea de a fi înconjurat de natură și de a se bucura de compania prietenilor, care întărește sentimentul de fericire și libertate.

În continuare, poezia face o trecere în revistă a diferitelor activități pe care prietenii le desfășoară împreună, precum petrecerea timpului în aer liber, jocurile și mâncarea și băuturile tradiționale. Autorul subliniază bucuria și satisfacția de a petrece timpul în acest mod, subliniind importanța prieteniei și a camaraderiei.

În final, poezia se încheie cu un apel către cititor de a se bucura de viață și de prietenie, în același mod în care Anacreon a celebrat bucuria de a trăi în poezia sa antică. Autorul subliniază faptul că viața este prea scurtă pentru a fi irosită într-un mod plictisitor, și încurajează cititorii să se bucure de fiecare clipă și să împărtășească bucuria și prietenia cu cei dragi.

Poezia „Anacreontică” este o celebrare a prieteniei și a bucuriei de a trăi, inspirată de poezia antică a lui Anacreon. Autorul subliniază importanța naturii și a petrecerii timpului în aer liber, precum și importanța prieteniei și a camaraderiei. Poezia reprezintă o invitație către cititor de a se bucura de viață și de prietenie, într-un mod liber și neîngrădit de convențiile sociale.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia