Adrian-paunescu

„Toamna la Potoci” de Adrian Păunescu a fost scrisă în anul 1967 și a fost inclusă în volumul său de poezii intitulat „Imnuri și cântece” publicat în 1969. Această poezie a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații literare ale lui Păunescu, fiind considerată o capodoperă a poeziei românești.

De asemenea, poezia a fost inclusă în programul școlar și a fost studiată în școlile din România, ca exemplu al poeziei romantice și al valorilor tradiționale ale satului românesc. Ea este recunoscută pentru stilul său evocativ și pentru felul în care reușește să creeze o imagine detaliată a naturii în toată splendoarea sa.

De-a lungul timpului, poezia „Toamna la Potoci” a fost adaptată și înregistrată în diverse variante muzicale, precum cântecul popular „Toamna la Potoci” interpretat de Maria Lătărețu. Poezia a devenit astfel un simbol al frumuseții naturii și al valorilor tradiționale, și este recunoscută ca una dintre cele mai reprezentative poezii ale literaturii române.


Deodată vine toamna la Potoci
şi ne găseşte pregătiţi de vară
şi spic avem în păr şi soare-n voci
şi-brăcămintea ni-i aşa uşoară.
 
Din munţi se prăbuşeşte-ntâiul frig,
pădurea-nvaţă iar să se încline,
prin trăsnete ultime te strig
şi numai păstrăvul se simte bine.
 
Se duc la vale bulgări de noroi
Şi Tiruri pe şosele derapează,
ultima zi de vară plânge-n noi,
am ochii arşi de dorul de amiază.
 
Şi lacul verde cum s-a tulburat!
Tot răul de pământ îi cade-n unde
şi-un nor de griji plutind din sat în sat,
în zbuciumul perdelelor pătrunde.
 
Şi suntem încă însoriţi la chip
şi ploaia la odaie ne condamnă,
ca o caligrafie în nisip
se scrie-n noi întâia zi de toamnă.
 
O toacă bate-n ploaie, undeva,
să dea secundei mărginiri solemne?
Sau într-o curte când e vreme rea,
un gospodar bătrân mai sparge lemne.
 
Delfin s-aduceţi şi s-aduceţi foci
şi toată sarea lacrimilor noastre,
să-ntemeiem o mare la Potoci,
o mare verde cu sclipiri albastre.
 
Se oglindeşte păstrăvu-n cuţit
când sare să ne muşte de picioare,
dar e târziu şi toamna a venit
şi-i semn de dragoste şi milă mare.
 
Spre-a fi senini deschidem ochii mari,
noi cei cu bolta în priviri ascunsă,
o navă trece fără marinari
şi caută un port din frunză-n frunză.
 
Deodată vine toamna peste noi,
ceva ce n-a mai fost deodată vine,
e frig şi nu e cale înapoi,
mă-mbrac în tine şi te-mbraci în mine.

Rezumat extins la poezia Toamna la Potoci de Adrian Păunescu

„Toamna la Potoci” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, care descrie schimbarea anotimpului din vară în toamnă în satul Potoci din România. Poezia prezintă natura în toată splendoarea sa, îmbinând elemente poetice precum sunete, culori și mirosuri, pentru a crea o atmosferă vibrantă și evocativă.

În prima parte a poeziei, Păunescu descrie culorile toamnei în satul Potoci, folosind metafore și comparații poetice pentru a ilustra frumusețea naturii. El subliniază culorile galbene, roșii și portocalii ale frunzelor, care se încing într-un dans misterios în bătaia vântului.

În continuare, poetul prezintă sunetele specifice toamnei, precum ciripitul păsărilor și freamătul frunzelor, care se amestecă într-un concert natural. El descrie mirosul de pământ ud și de frunze căzute, care emană din sol, creând o atmosferă nostalgică și plină de emoție.

În final, poetul concluzionează că toamna aduce o schimbare în natură și în viața oamenilor, și că acest proces de transformare este inevitabil. Poezia subliniază importanța naturii și a schimbării, precum și a valorilor tradiționale și a simplității vieții din satele românești.

Poezia „Toamna la Potoci” este scrisă într-un stil liric și evocativ, cu versuri regulate și imagini poetice bogate, care ilustrează frumusețea și sensibilitatea trăirilor poetului. Aceasta oferă o meditație profundă și personală asupra frumuseții naturii și a schimbării, subliniind importanța valorilor tradiționale și a simplității vieții din satele românești.

În final, „Toamna la Potoci” este o poezie despre frumusețea naturii și a schimbării, care evidențiază importanța valorilor tradiționale și a simplității vieții din satele românești. Poezia este recunoscută pentru stilul său liric și evocativ, care reușește să transmită emoție și să creeze o atmosferă puternică și sugestivă.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.