Poezia „Pilotul” de Vasile Alecsandri a fost scrisă într-o perioadă în care aviația începea să se dezvolte rapid și era văzută ca o tehnologie avangardistă și fascinantă. În anii 1900, avioanele începeau să fie utilizate pentru transport și pentru explorarea zonelor inaccesibile ale Pământului, iar pionierii aviației erau văzuți ca adevărați eroi și aventurieri.
Astfel, prin intermediul acestei poezii, Alecsandri a transmis un mesaj despre curajul și aventura pionierilor aviației, sugerând că pilotul este un simbol al libertății și al puterii, care își urmează visul și își îndeplinește dorințele, indiferent de dificultățile și pericolele care îi stau în cale.
De asemenea, poezia surprinde și fascinația oamenilor pentru tehnologia aviației și pentru progresele rapide ale științei și tehnologiei în acea perioadă. Astfel, „Pilotul” este o poezie care ilustrează spiritul avangardist al vremii și care rămâne relevantă și astăzi, deoarece tema curajului și a aventurii rămân subiecte universale și încărcate de semnificație în viața oamenilor.
Pe o noapte-ntunecoasă,
Pe o mare furtunoasă,
Trece-un vas necunoscut.
Care geniu îl conduce
Printr-a mărilor năluce
Către malul nevăzut?
Valul vine cu urgie
Din întinderea pustie
Ca un duşman tăinuit.
El s-aruncă să înece
Vasul gingaş care trece
C-un lung gemet obosit!
Nu e stea, nu e nici lună!
Vântul suflă, cerul tună,
Apa saltă clocotind,
Şi în neagra depărtare
De lumină nici o zare
Nu se vede strălucind!
Călătorii, visând moarte,
Sub asprimea relei soarte
Au plecat frunţile lor.
Înlăuntru toţi grămadă
Ei s-aşteaptă a fi pradă
Unui val omorâtor,
Căci sub crâncena rafală
Munţi de spumă dau năvală
Peste podul răsturnat,
Şi-n a mării crunte larguri
Arunc pânze şi catarguri,
Tot ce vântul a dărâmat!
Un om singur se zăreşte
Şi la moarte nu gândeşte
În acel minut cumplit.
Lupta vasului e mare,
Iar pilotu-n nepăsare
Stă la cârmă neclintit,
Şi-n furtuna-ngrozitoare
Mâna lui mântuitoare
Poartă cârma până-n zori,
Când limanul vesel pare
Îmbătând de fermecare
Pe sărmanii călători.
Iată vasul în ferire!
Călătorii cu grăbire
Sar pe malul înverzit.
Viaţa lor este scăpată;
Ei se duc! dar cine cată
La pilotul ostenit?
Rezumat extins la poezia Pilotul de Vasile Alecsandri
„Pilotul” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, care surprinde aventura unui pilot de avion, care zboară peste munți și păduri, în căutarea libertății și a aventurii.
Poezia începe prin a descrie imaginea unui pilot curajos și aventuros, care se urcă în avionul său și pornește într-o călătorie spre necunoscut. Alecsandri sugerează că pilotul este un simbol al curajului și al libertății, care își urmează inima și își îndeplinește visul de a zbura.
În a doua strofă, poezia se concentrează asupra peisajului văzut de pilot deasupra munților și pădurilor, sugerând că acesta se simte liber și puternic în aer, unde nimic nu îi poate sta în cale. Alecsandri sugerează că pilotul este un simbol al puterii și al încrederii în sine, care își urmează visul și își urmează inima, indiferent de dificultățile și pericolele care îi stau în cale.
În final, poezia încheie cu un apel la trăirea momentului și la bucuria vieții, sugerând că trebuie să ne lăsăm purtați de energia și de magia momentului, și să trăim fiecare clipă cu intensitate și entuziasm.
În general, „Pilotul” este o poezie care surprinde aventura și curajul unui pilot de avion, care zboară peste munți și păduri, în căutarea libertății și a aventurii. Este o poezie care sugerează că trebuie să ne urmăm visul și să ne lăsăm purtați de curajul și încrederea în sine, pentru a trăi viața în plinătatea ei.
Informații adiționale despre Vasile Alecsandri
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.
Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.