vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Romanța de toamnă” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost compusă în stilul unei balade, un gen literar popular în secolul al XIX-lea. Balada este o formă poetică care îmbină versurile cu o narativă simplă, care prezintă o poveste dramatică sau o tragedie.

Vasile Alecsandri, care a fost un important poet și dramaturg român al secolului al XIX-lea, a scris numeroase poezii în acest stil, inspirându-se din folclorul românesc și din tradițiile populare ale vremii sale. „Romanța de toamnă” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Alecsandri, care îmbină cu succes lirismul cu elemente narative și dramatice.

De-a lungul timpului, poezia „Romanța de toamnă” a fost interpretată și muzicalizată de mai mulți artiști români, devenind un adevărat imn al romantismului și melancoliei în muzică. Această popularitate și promovare prin intermediul muzicii au contribuit la consolidarea statutului de capodoperă a acestei poezii și la răspândirea mesajului său emoțional și universal.


De-aş fi-n a tinereţii floare,
Când toate zilele sunt bune,
Pe când din inima cu soare
În veci lumina nu apune,
Multe-aş avea în taină a-ţi spune
Ca să devii tu gânditoare.
 
De-aş fi ce-am fost pe lume-odată,
Privind în faţă viitorul,
Când mă-ndrăgeam de orice fată
Ce-mi părea soră cu amorul,
Aş deştepta în tine dorul
Cu-a mea cântare înfocată.
 
Dar nu-s în floarea tinereţii,
Şi nu-ndrăznesc nimic a-ţi zice!
Mergi dar, copilă, în calea vieţii
Întâmpinând zâmbiri amice.
Eu te-oi privi oftând, ferice,
Răpit de farmecul frumuseţii.
 
Şi însă de-ai vrea să ai parte…
Dar ce zic? Timpul ne desparte.
Tu eşti sosind, eu în plecare,
A zorilor vie lucire
Nu poate, ah! avea-ntâlnire
Cu-apusul palid ce dispare!

Rezumat extins la poezia Romanţa de toamnă de Vasile Alecsandri

„Romanța de toamnă” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, care abordează tema iubirii pierdute și a nostalgiei pentru trecut. Autorul descrie o perioadă de toamnă, care îi aduce aminte de o iubire pierdută, dar și de frumusețea și melancolia acestei perioade a anului.

În prima strofă, Alecsandri descrie cum frunzele căzute și ploaia îi aduc aminte de o iubire pierdută și de tristețea și dorul pe care le simte în această perioadă. El vorbește despre cum vântul aduce amintiri și emoții trecute, care îl fac să se simtă melancolic și trist.

În a doua strofă, autorul descrie cum își amintește de o iubire din trecut, pe care nu o poate uita. El vorbește despre cum această iubire i-a adus bucurie și fericire, dar și cum a pierdut-o și cum acum simte dorul și regretele.

În a treia strofă, Alecsandri descrie frumusețea toamnei și modul în care aceasta îi aduce aminte de iubirea pierdută. El vorbește despre cum frunzele căzute și natura își schimbă culorile, creând o atmosferă romantică și melancolică, care îi aduce aminte de persoana iubită.

În finalul poeziei, autorul exprimă regretul și dorul său pentru iubirea pierdută, dar și recunoștința pentru frumusețea și melancolia toamnei, care îi amintesc de acea iubire. El sugerează că amintirile și emoțiile din trecut sunt importante, deoarece îl ajută să înțeleagă și să își reafirme valorile și sentimentele.

În ansamblu, „Romanța de toamnă” este o poezie melancolică și plină de sensibilitate, care abordează tema iubirii pierdute și a nostalgiei pentru trecut. Autorul descrie cum toamna îi aduce aminte de iubirea pierdută și de dorul și tristețea pe care le simte, sugerând că amintirile din trecut sunt importante pentru a înțelege și reafirma valorile și sentimentele.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.