vasile-alecsandri

Una dintre caracteristicile poeziei „Romanță” este faptul că poezia este structurată în patru strofe cu versuri de aceeași mărime, cu o rimă încrucișată. De asemenea, poezia este construită într-un mod narativ, descriind povestea de dragoste a unui bărbat pentru o femeie care se află departe de el.

Este important de menționat faptul că Vasile Alecsandri a fost un poet și dramaturg român al romantismului, cunoscut pentru poeziile sale care celebrează frumusețea și tradițiile românești. Poezia „Romanță” este un exemplu de poezie romantică, care explorează teme precum iubirea și nostalgia.

Poezia a fost pusă pe muzică de mai mulți compozitori români, precum Ciprian Porumbescu și Nicolae Bretan, și a devenit o populară melodie românească.


De-aş fi, iubito, gingaşa floare
Ce creşte-n vale, lângă pârău,
Aş da şi roua şi mândrul soare
Pe-o rază dulce din ochiul tău.
 
De-aş fi, iubito, pasărea mică
Ce printre frunze saltă uşor,
Pe-a tale braţe stând fără frică,
N-aş vrea în lume ca să mai zbor.
 
De-aş fi, iubito, vântul de seară,
Eu nici o floare n-aş îngâna,
Ci cât e noaptea de primăvară
Pe sânu-ţi fraged m-aş legăna.
 
De-aş fi, iubito, îngerul care
Te-adoarme noaptea cu glasul său,
Ţi-aş fura tainic o sărutare
Şi-n cer te-aş duce pe sânul meu.

Rezumat extins la poezia Romanță de Vasile Alecsandri

Poezia „Romanță” de Vasile Alecsandri este un cântec de dragoste cu versuri simple și melodioase. Poezia descrie iubirea unui tânăr pentru o fată frumoasă și blândă, care îi cucerește inima cu farmecul ei.

În prima strofă, tânărul își exprimă dragostea și dorința de a o face fericită pe iubita sa. El o numește „floare de tei” și o descrie ca fiind dulce și gingașă. În a doua strofă, tânărul își exprimă încrederea în puterea iubirii sale, spunând că îi va oferi iubitei sale tot ce are mai bun și că va fi mereu alături de ea. În ultima strofă, tânărul îi cere iubitei sale să-i dăruiască inima ei, pentru a o păstra mereu în sufletul său.

Poezia este scrisă într-un limbaj simplu, accesibil tuturor, cu rime regulate și un ritm fluent. Aceasta exprimă sentimente romantice și înduioșătoare, care au răsunat în inimile multor cititori de-a lungul timpului.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.