vasile-alecsandri

Un fapt divers interesant despre poezia „Nevasta harnică” de Vasile Alecsandri este că aceasta a inspirat numeroase alte creații artistice, cum ar fi picturi, sculpturi și cântece populare. De-a lungul timpului, poezia a devenit un simbol al dăruirii și muncii femeilor din mediul rural și a fost inclusă în programele școlare din România, fiind studiată de elevi în cadrul lecțiilor de literatură.

De asemenea, poezia a fost tradusă în mai multe limbi străine și este apreciată de cititori din întreaga lume pentru mesajul său puternic și pentru frumusețea sa poetică.


Iaca mândra de pe vale!
Cu rochiţa în paftale
Cum mă-ntâmpină în cale.
Of, of, of şi aoleu,
Arde sufleţelul meu!
Ea aleargă-n fuga mare,
Seceră orz de prânzare,
Şi-l usucă-ntr-o căldare.

Of, of, of şi aoleu,
Arde sufleţelul meu!
Până un copil să sugă,
Se azvârle ca vârlugă
Şi râşneşte tot în fugă.

Of, of, of şi aoleu,
Arde sufleţelul meu!
Într-o clipă ea frământă,
Se roşeşte, se-nfierbântă
Şi de bucurie cântă.
Of, of, of şi aoleu,
Arde sufleţelul meu!

Rezumat extins la poezia Nevasta harnică de Vasile Alecsandri

„Nevasta harnică” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai importanți poeți români din secolul al XIX-lea. Poezia este o poveste simplă despre o femeie harnică și muncitoare, care își iubește familia și își îndeplinește cu dăruire rolul de gospodină.

În prima strofă, poetul ne prezintă personajul principal al poeziei, nevasta harnică. Ea se trezește devreme în fiecare dimineață și începe să muncească, fără să se plângă sau să ceară ajutorul cuiva. Ea este descrisă ca fiind o femeie modestă, dar plină de dăruire și energie.

În a doua strofă, poetul ne arată cum nevasta harnică își îndeplinește sarcinile casnice cu grijă și atenție la detalii. Ea pregătește mâncare bună pentru familia sa, spală rufele și curăță casa, toate acestea în timp ce își îngrijește și copiii.

În a treia strofă, poetul face o comparație între nevasta harnică și alte femei care sunt leneșe și se plâng mereu de viața lor. El subliniază că nevasta harnică este un exemplu pentru toate femeile, deoarece ea își îndeplinește cu dăruire rolul de gospodină și își iubește familia.

În ultima strofă, poetul conchide că nevasta harnică este un dar al vieții și că femeile ar trebui să îi urmeze exemplul. El subliniază că munca și dăruirea nevastei harnice sunt esențiale pentru bunăstarea familiei și pentru construirea unei societăți puternice și unite.

În concluzie, „Nevasta harnică” este o poezie simplă și emoționantă, care celebrează dăruirea și munca femeilor din mediul rural. Poezia este un omagiu adus femeilor muncitoare și este considerată una dintre cele mai reprezentative creații ale lui Vasile Alecsandri.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.