vasile-alecsandri

Una dintre caracteristicile poeziei „Trandafirul” de Vasile Alecsandri este descrierea detaliată a naturii, în special a trandafirului, dar și a celorlalte elemente ale peisajului, cum ar fi norii sau păsările. Poezia este scrisă într-un stil romantic, cu un ritm muzical și o imagistică bogată. În același timp, ea prezintă și un mesaj moral, și anume importanța frumuseții și a iubirii pentru natură în viața umană.


Am iubit un trandafir;
Duşmanii l-au pus la bir!
Nu l-au pus ca pe-un copil,
Ci l-au pus ca pe-un mazil.
El de frică s-a răznit
Şi s-a dus la haiducit.
S-a dus, nene, m-a lăsat,
La toţi pare bine-n sat,
Numai mie-mi pare rău
C-a fost puişorul meu.

Dar m-oi duce şi eu, duce
Unde-i drumul în răscruce
Trandafirul să-l găsesc
Şi de sânu-mi să-l lipesc,
Că de sân de s-a lipi
El mai bine a înflori
Şi şi-a plăti birul său
Vărsând rouă-n sânul meu!

Rezumat extins la poezia Trandafirul de Vasile Alecsandri

Poezia „Trandafirul” de Vasile Alecsandri descrie frumusețea și delicatetea unui trandafir, comparându-l cu o femeie și cu dragostea. Poezia este împărțită în două părți, prima descrie trandafirul și caracteristicile sale, iar a doua parte face o paralelă între trandafir și femeie.

În prima parte, autorul descrie trandafirul, evidențiind frumusețea și puritatea lui, însă remarcând și faptul că aceste caracteristici se pot pierde atunci când sunt expuse la vânt și ploaie.

În a doua parte, autorul face o comparație între trandafir și femeie, evidențiind sensibilitatea, frumusețea și efemeritatea lor. În această comparație, autorul subliniază că iubirea poate fi la fel de frumoasă și de efemeră ca și frumusețea trandafirului sau a unei femei.

Poezia este o oda închinată frumuseții și delicatetei naturii, dar și a iubirii și efemerității acesteia.

În final, autorul transmite un mesaj de trăire a prezentului și de a savura frumusețea și iubirea, înainte ca acestea să treacă.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.