vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Vrăbiuța” de Vasile Alecsandri este acela că aceasta a fost scrisă în perioada romantismului în literatura română, o mișcare literară care promova iubirea și frumusețea naturii, în contrast cu valoarea practică a vieții și a societății din acea perioadă. Poezia „Vrăbiuța” este văzută ca un exemplu clasic al acestei mișcări literare, prin descrierea detaliată a naturii și a animalelor care o populează.

Aceasta a fost recunoscută ca o capodoperă a lui Vasile Alecsandri, fiind considerată una dintre cele mai bune poezii romantice din literatura română. Poezia a fost inclusă în multe antologii și colecții de poezii românești și a influențat profund literatura și cultura românească, devenind un simbol al sensibilității și al iubirii pentru natură.


Vrăbiuţă de pe deal,
Zbori degrabă în Ardeal
Şi te-ntoarce de îmi spune
Ori veşti rele, ori veşti bune.
Du-te, vezi dacă mai sânt
Fraţi de-ai mei pe-acest pământ
Sau dacă i-a omorât
Ungureanul cel urât?
De-or fi vii să mă reped
Într-o fugă ca să-i văd.
De-or fi morţi să mi-i răzbun
Cu-o măciucă de alun
Ce-i bună de descântat
Şi morţii de răzbunat.

Rezumat extins la poezia Vrăbiuţa de Vasile Alecsandri

„Vrăbiuța” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, care explorează tema naturii și a vieții animalelor, subliniind importanța frumuseții și a fragilității vieții.

Poezia începe prin descrierea unei vrăbiuțe, care se află într-un copac. Poetul subliniază frumusețea și gingășia acestui mic pasăre și evidențiază faptul că vrăbiuța este un simbol al naturii și al libertății.

În continuare, poetul descrie o serie de evenimente care au loc în jurul vrăbiuței, subliniind fragilitatea și vulnerabilitatea acestei mici vieți. Poezia subliniază importanța protejării naturii și a animalelor, evidențiind faptul că acestea sunt ființe sensibile și care merită să fie tratate cu grijă și cu considerație.

În final, poetul subliniază faptul că frumusețea și fragilitatea vieții sunt valori esențiale ale vieții umane, și că omul trebuie să își respecte și să își protejeze mediul înconjurător și animalele. Poezia este văzută ca un apel la respectul și la iubirea pentru natură și pentru animale, subliniind faptul că acestea sunt parte integrantă a vieții umane și merită să fie tratate cu considerație și afecțiune.

„Vrăbiuța” este o poezie plină de sensibilitate și de emoție, care subliniază importanța naturii și a vieții animalelor. Vasile Alecsandri reprezintă un apărător al valorilor romantice și al sensibilității umane, și evidențiază faptul că iubirea și respectul pentru natură și pentru animale sunt valorile care ne permit să trăim în pace și în armonie cu mediul înconjurător. Poezia este una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate poezii ale lui Vasile Alecsandri și reprezintă un simbol al literaturii romantice și a iubirii pentru natură.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.