vasile-alecsandri

O curiozitate interesantă despre poezia „Horea şi Cloşca” de Vasile Alecsandri este că ea este inspirată dintr-un eveniment istoric real, cunoscut sub numele de Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan din 1784-1785.

Această revoltă a fost una dintre cele mai mari mișcări populare din Transilvania și a fost condusă de trei țărani – Horea, Cloșca și Crișan – care au luptat pentru drepturile și libertățile lor, împotriva stăpânirii habsburgice. Poezia lui Alecsandri este un omagiu adus acestor eroi populari și își propune să transmită ideea că lupta pentru libertate și dreptate este o valoare universală și eternă.


Horă revoluţionară
Horea, Cloşca-s la un loc
Ş-au aprins un mare foc
Şi cântă voios în joc:
„Pe cel câmp pustiu şi-ntins
Arde-un foc de noi aprins.
Las’ să ardă şi să crească,
Ca-i în ţara ungurească!
Trageţi hora ca să joc
La lumina celui foc!
Ungurean, musteaţă lungă!
Zis-am morţii să te-ajungă!
Zis-am parei să te ardă,
Zis-am crucii să te piardă,
Trageţi hora ca să joc
La lumina celui foc!
Ungurean, câine turbat!
Multe-n lume ţi-am răbdat,
Dar venit-a timpul meu
Ca să mă răzbun şi eu!
Trageţi hora ca să joc
La lumina celui foc!
Cum răcnesc jivinele!
Cum s-aprind slăninile!
Cum ard toate satele
De-şi curăţ păcatele!
Trageţi hora ca să joc
La lumina celui foc!
M-am suit la munte-n zori
Ş-am prins fulgerul din nori,
Şi de sus din înălţime
L-am izbit în ungurime!
Trageţi hora ca să joc
La lumina celui foc!”
Horea, Cloşca, la un loc,
Părăsiţi de-al lor noroc,
Ard, cântând voios în foc!

Rezumat extins la poezia Horea şi Cloşca de Vasile Alecsandri

Poezia „Horea şi Cloşca” de Vasile Alecsandri este o creaţie patriotică, inspirată de evenimentele din 1784, când conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania, Horea şi Cloşca, au fost capturaţi şi executaţi de către autorităţile habsburgice. Poezia are un caracter epic, prezentând evenimentele prin intermediul unui narator.

În poem, naratorul îşi exprimă admiraţia pentru eroii răsculaţi, Horea şi Cloşca, care au luptat pentru drepturile şi libertatea poporului român din Transilvania. Naratorul îşi exprimă tristeţea şi indignarea faţă de modul în care au fost trataţi aceşti eroi, subliniind că moartea lor a fost nedreaptă şi că ei vor fi întotdeauna în amintirea poporului.

Poezia este structurată în patru strofe, fiecare având opt versuri. Rima este încrucişată (ababcdcd), iar ritmul este unul alert, evocând lupta şi tensiunea din acele vremuri. Imaginile poetice sunt puternice şi expresive, creând o atmosferă dramatică şi emoţionantă.

În finalul poeziei, naratorul îi îndeamnă pe români să îşi amintească de aceste evenimente şi să lupte pentru drepturile şi libertăţile lor, în continuarea luptei începute de Horea şi Cloşca. Poezia „Horea şi Cloşca” este astfel o pledoarie pentru libertate, justiţie şi demnitate umană.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.