Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Satul meu” de Grigore Vieru este că aceasta a fost pusă pe muzică şi interpretată de diferiţi artişti şi formaţii muzicale din Republica Moldova şi România. Printre aceştia se numără Zinaida Bolboceanu, Sofia Rotaru, Ion Suruceanu şi mulţi alţii.

Melodia a devenit foarte populară în ţările vorbitoare de limbă română şi a fost inclusă în repertoriul muzical al culturii populare. Această adaptare muzicală a poeziei a reuşit să transmită emoţiile şi sentimentele poetului într-un mod diferit şi a adus o contribuţie importantă la promovarea culturii populare şi a valorilor tradiţionale.


Satul nostru-i mare tare,
Satul nostru capăt n-are.
Până la bunicul Petru
Este cam vreun kilometru
Până la unchiul Andrei
Kilometri sunt vreo trei.
Nu-i cunosc pe cei din vale,
Dă-i salut pe toţi în cale –
(Satul meu)

Rezumat extins la poezia Satul meu de Grigore Vieru

Poezia „Satul meu” scrisă de Grigore Vieru este o descriere poetică a satului natal al poetului şi a vieţii simple şi autentice din această comunitate rurală.

În prima strofă, poetul descrie cum „înţeleptul cer” veghează asupra satului său, creând o atmosferă de linişte şi de pace. El vorbeşte despre cum casele vechi de lemn şi pământ sunt păstrate cu grijă şi cum natura este îngrijită cu atenţie de către localnici.

În a doua strofă, autorul vorbeşte despre comunitatea din satul său şi despre legăturile strânse dintre oameni. El descrie cum oamenii se ajută reciproc în momentele de nevoie şi cum toţi locuitorii satului împărtăşesc aceleaşi tradiţii şi obiceiuri.

În a treia strofă, poetul se concentrează asupra vieţii simple şi autentice din satul său. El descrie cum oamenii trăiesc în armonie cu natura şi cu animalele, cum munca pământului şi a animalelor este parte integrantă din viaţa lor şi cum frumuseţea şi valorile naturii sunt apreciate şi respectate.

În final, autorul exprimă dorul său de satul natal şi de viaţa simplă şi autentică pe care o reprezintă acesta. Poezia se încheie cu un vers care subliniază legătura strânsă dintre om şi natură, „Şi viaţa lui miroase a pământ”.

În general, poezia „Satul meu” este o descriere poetică a vieţii simple şi autentice dintr-un sat tradiţional românesc. Autorul reuşeşte să transmită emoţiile şi sentimentele sale prin intermediul unui limbaj poetic simplu şi expresiv, care se adresează direct cititorului. Mesajul poeziei este acela că natura şi valorile tradiţionale reprezintă o sursă de inspiraţie şi de frumuseţe, care ne poate ajuta să ne reconectăm cu valorile autentice ale vieţii.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.