vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Drum la deal…” de Vasile Alecsandri este că aceasta a inspirat un cunoscut film românesc intitulat „La moara cu noroc”. Regizat de Victor Iliu în anul 1955, filmul este o adaptare a romanului cu același nume de Ioan Slavici și urmărește povestea unui tânăr numit Ghita, care se mută într-un sat de la marginea munților și încearcă să își croiască un drum în viață.

Filmul are o atmosferă misterioasă și tensionată și evocă cu măiestrie peisajele naturale și înălțimile care au inspirat poezia lui Vasile Alecsandri. Filmul a fost foarte apreciat de public și de critici și este considerat unul dintre cele mai importante filme românești din toate timpurile.


Drum la deal şi drum la vale
Îmi fac veacul tot pe cale,
N-am în lume sărbătoare,
Nici n-am partea mea la soare.
Bat-o crucea ursitoare
Care s-a ursit pe mine
Să n-am nici o zi cu bine!

Ostenit mereu de ducă
Noaptea-n codri mă apucă,
Copacilor sunt nălucă!
Ochii-mi nu se mai usucă!
Unde merg, în orice parte
Dragostele-mi sunt deşarte,
Aolică, lică floare!
De n-ai fi fermecătoare
Nu m-ai abate din cale
Să calc pe urmele tale!

Rezumat extins la poezia Drum la deal… de Vasile Alecsandri

Poezia „Drum la deal…” este scrisă de Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului al XIX-lea. Poezia este o meditație poetică despre frumusețea naturii și despre drumul către înălțimi, atât în sens literal, cât și figurat.

Poezia este împărțită în două strofe, în care poetul descrie drumul său prin natură și meditațiile sale despre viață și călătorie. În prima strofă, poetul descrie peisajul natural, sugerează că el se simte atras de înălțime și de perspectiva pe care o oferă aceasta. El își exprimă admirația față de natură și sugerează că drumul prin natură poate fi o călătorie a sufletului.

În a doua strofă, poetul meditează asupra vieții și asupra importanței călătoriei. El sugerează că viața este o călătorie și că fiecare persoană trebuie să își aleagă propriul drum. El subliniază că drumul către înălțimi poate fi dificil, dar că este necesar să ne ridicăm deasupra problemelor și să căutăm perspective noi și mai înalte.

Un fapt interesant despre poezia „Drum la deal…” este că aceasta a fost adaptată într-un cântec popular românesc intitulat „La marginea satului”, interpretat de cunoscuta solistă de muzică populară Maria Tănase. Cântecul a devenit foarte popular în România, fiind difuzat frecvent la radio și televiziune, și a contribuit la popularizarea poeziei lui Vasile Alecsandri în rândul publicului larg. Versurile cântecului au fost adaptate pentru a se potrivi cu ritmul muzical și cu stilul interpretativ al Mariei Tănase, iar refrenul, care este „La marginea satului, sus la deal, unde-i lin, unde-i verde”, a devenit unul dintre cele mai cunoscute și mai iubite motive muzicale ale muzicii populare românești.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.