vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Doina haiducească II” de Vasile Alecsandri este că a fost folosită ca imn național în Republica Moldova în perioada interbelică. În anii 1920, când Basarabia (teritoriul actual al Republicii Moldova) era o provincie a României, guvernul român a căutat să consolideze identitatea națională a moldovenilor prin diverse mijloace, inclusiv prin promovarea literaturii și a culturii tradiționale românești.

„Doina haiducească II” a fost ales ca imn național al Republicii Moldova, deoarece a fost considerat un simbol al spiritului național și al luptei pentru libertate și dreptate a poporului moldovean. Acest fapt demonstrează importanța poeziei și a lui Vasile Alecsandri în cultura și istoria Moldovei și României.


Arză-te focul, răchită,
Că eşti neagră şi pârlită,
Şi nu eşti încă-nfrunzită,
Ca să-mi fac curea la flintă
Din coaja ta nedubită;
Să mi-o spânzur la spinare
Şi s-apuc în codrul mare
Pe când mugurul răsare.
Mugurul a răsărit,
Mie timpul mi-a venit
În codru de haiducit!

Rezumat extins la poezia Doina haiducească II de Vasile Alecsandri

„Doina haiducească II” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române. Poezia este o continuare a celei dintâi și prezintă imaginea haiducului român ca un erou popular, care luptă împotriva nedreptăților și a tiraniei.

În prima strofă, poeta prezintă imaginea haiducului care se luptă cu bătăile și care nu cunoaște frica. El este prezentat ca un luptător neînfricat, care se luptă cu inamicii și apără dreptatea.

În a doua strofă, poeta descrie haiducul ca un om liber, care își urmează propria cale și nu acceptă să fie dominat de nimeni. El afirmă că haiducul este un rebel și un căutător de libertate, care se ridică împotriva puterii și a opresiunii.

În strofele următoare, poeta continuă să prezinte imaginea haiducului ca un erou popular, care este iubit și respectat de oameni. El este prezentat ca un lider al poporului, care inspiră respect și admirație. Poeta afirmă că haiducul este un om cu inimă bună, care luptă pentru binele poporului și care este gata să-și sacrifice viața pentru aceasta.

În final, poeta afirmă că haiducul este o emblemă a curajului și a libertății poporului român. El este prezentat ca un erou popular, care luptă împotriva tiraniei și a nedreptății și care este gata să-și apere libertatea și dreptatea până la ultima suflare. Poezia transmite astfel un mesaj de apreciere și respect pentru haiduci și pentru lupta lor pentru libertate și dreptate.

Un fapt interesant despre poezia „Doina haiducească II” este că face parte dintr-un ciclu de poezii dedicate haiducilor, care au devenit o emblemă a luptei pentru libertate în literatura română. Poeziile lui Vasile Alecsandri au fost inspirate de istoria poporului român și de lupta împotriva tiraniei și a opresiunii, fiind considerate un simbol al spiritului național și al luptei pentru libertate și demnitate.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.