vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Dezrobirea țiganilor” de Vasile Alecsandri este legat de contextul istoric și social al epocii în care a fost scrisă. Poezia a fost publicată în 1848, anul revoluțiilor europene, când mișcările de eliberare națională și socială își făceau simțită prezența în întreaga Europă, inclusiv în Principatele Române.

Dezrobirea țiganilor era o problemă majoră în acea perioadă, deoarece majoritatea țiganilor din Moldova și Muntenia erau ținuți în sclavie sau iobăgie. Prin intermediul poeziei sale, Alecsandri a reușit să atragă atenția opiniei publice asupra acestei probleme și a contribuit la sensibilizarea societății față de situația țiganilor.

Mai mult decât atât, poezia „Dezrobirea țiganilor” a avut un impact semnificativ în rândul mișcării pentru abolirea iobăgiei și a sclaviei în Principatele Române, iar unele dintre ideile exprimate de Alecsandri în poezie au fost preluate și dezvoltate de liderii mișcării pentru emanciparea țiganilor.


Te slăvesc, o! zi ferice, sfântă zi de libertate,
Tu, a cărei mândră rază sufletul român străbate!
Te slăvesc, o! zi măreaţă pentru patria-mi iubită,
Tu ce-arăţi ochilor noştri Omenirea dezrobită!
 
Veacuri multe de durere au trecut cu vijelie,
Sub asprime plecând capul unui neam în osândire!
Dar românul cu-a sa mână rumpe lanţul de robie,
Şi ţiganul, liber astăzi, se deşteaptă-n fericire!
 
Azi e soarele mai falnic! lumea azi e mai voioasă!
Azi în piept inima-mi creşte! azi e viaţa mea frumoasă,
Căci la glasul libertăţii văd Moldova deşteptată
Şi la glasul Omenirii o simt înduioşată.
 
Fală-n lume şi mărire pentru tine-n veci să fie,
O! Moldovo, ţară mândră! tu, ce dai sfânta dreptate!
Braţul tău ce sfarmă astăzi un jug aspru de robie,
Ţie însăşi pregăteşte viitor de libertate!

Rezumat extins la poezia Dezrobirea ţiganilor de Vasile Alecsandri

„Poezia Dezrobirea ţiganilor” de Vasile Alecsandri a fost publicată în 1853 în colecția „Doine și Lăcrămioare”. Această poezie face parte din seria de poezii social-politice ale lui Alecsandri, care reflectă problemele și luptele societății române din secolul al XIX-lea.

Poezia dezvăluie lupta ţiganilor pentru libertatea lor, o luptă care a fost lungă și grea, dar care a dus în cele din urmă la eliberarea lor din sclavie. Alecsandri își exprimă admirația pentru curajul, hotărârea și perseverența ţiganilor, care au luptat pentru a-și obține libertatea și a-și păstra identitatea culturală și tradițiile.

Poezia începe cu o descriere a ţiganilor care sunt în lanţuri și își exprimă disperarea și durerea. Ei se plâng de greutățile vieții lor și de cruzimea stăpânilor lor. Cu toate acestea, ei nu renunță la lupta lor și speră că un zi vor fi liberi. Poezia prezintă apoi lupta ţiganilor pentru libertate, luptă care se termină în cele din urmă cu eliberarea lor din sclavie.

Autorul evidențiază în poezie ideea că lupta pentru libertate nu a fost ușoară și că ţiganii au trebuit să lupte din greu pentru a-și obține drepturile lor. În final, ei au reușit să câștige bătălia și să devină liberi, ceea ce este considerat o victorie pentru toți cei care luptă pentru dreptate și libertate.

Poezia „Dezrobirea ţiganilor” este considerată o capodoperă a lui Vasile Alecsandri, fiind una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale sale. Ea a devenit un simbol al luptei pentru libertate și dreptate, fiind apreciată atât pentru frumusețea ei poetică, cât și pentru mesajul social puternic pe care îl transmite.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.