Adrian-paunescu

Un fapt divers interesant despre poezia „Dreptul la întrebare” de Adrian Păunescu este acela că ea a fost interpretată de către mulți artiști și formații muzicale de-a lungul anilor și a devenit un cântec popular în România. Melodia a fost compusă de compozitorul român Adrian Enescu și a fost interpretată de artiști precum Margareta Pâslaru sau Corina Chiriac. Cântecul a devenit un simbol al libertății și al dreptului de a-ți exprima liber opiniile și este încă foarte iubit și ascultat de oamenii din România.


Din toate drepturile lumii
Pe unul singur nu-l cedez,
E strategia mea intimă
Şi este singurul meu crez.
 
Nu-l dau chiar dacă vin la mine
Toate statuile călări,
E dreptul meu la îndoială
Şi de a pune întrebări.
 
Nu l-a epuizat nici Hamlet,
Deşi l-a folosit de-ajuns,
Cred în puterea întrebării
Chiar dacă nu-i găsesc răspuns.
 
Ea mi-e religie în viaţă,
Cu ea termin, cu ea încep,
Eu, simplu cetăţean al lumii,
Măcar atât mai am: întreb.
 
Cu pumnii strânşi în faţa morţii
La fel copiii mi-i cultiv,
Ca neamul omenesc de-a pururi
Să fie interogativ.

Rezumat extins la poezia Dreptul la întrebare de Adrian Păunescu

Poezia „Dreptul la întrebare” de Adrian Păunescu este o operă poetică care explorează tema libertății și a dreptului de a pune întrebări, prin intermediul metaforelor și comparațiilor cu natura și cu obiecte din viața cotidiană. Publicată în anul 1986, aceasta este o poezie în care autorul își exprimă indignarea față de sistemul totalitar comunist din România și sugerează că oamenii ar trebui să aibă dreptul de a pune întrebări și de a-și exprima opiniile fără teamă.

În poezie, autorul utilizează metaforele pentru a descrie imaginea unui om care își dorește să pună întrebări și să își exprime opinia, dar care este împiedicat de forțele opresive ale societății. El sugerează că acest om este un simbol al dorinței noastre de libertate și de dreptul de a gândi liber.

Autorul descrie situații în care oamenii sunt constrânși să își ascundă sentimentele și gândurile pentru a evita pedepsele sau persecuțiile, sugerând că aceasta este o încălcare a dreptului de a fi liber și de a-ți exprima opinia. El sugerează că sistemul totalitar își bazează puterea pe frica oamenilor de a pune întrebări și de a se exprima liber.

În final, autorul își exprimă dorința de a trăi într-o lume în care oamenii au dreptul de a pune întrebări și de a-și exprima liber opiniile fără teamă de represalii. Prin intermediul metaforelor poetice puternice, el sugerează că dreptul la întrebare este un drept fundamental al omului și că trebuie să luptăm pentru a-l menține și a-l proteja.

În concluzie, poezia „Dreptul la întrebare” de Adrian Păunescu este o operă poetică puternică și emoționantă, care sugerează că libertatea și dreptul de a-ți exprima liber opiniile sunt drepturi fundamentale ale omului. Prin intermediul metaforelor poetice puternice, autorul reușește să transmită mesajul său și să creeze o imagine poetică puternică și expresivă a unei lumi în care dreptul la întrebare este respectat și protejat.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.