vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Ce gândeşti, o! Margarită” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost compusă în timpul unei plimbări pe dealurile Moldovei, în compania prietenilor săi, poeţii Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi. Potrivit relatărilor, în timpul plimbării, Alecsandri a observat o margaretă şi i-a venit ideea de a-i adresa acesteia un monolog liric, în care să îi transmită un mesaj moral puternic.

Deşi aparent simplă, poezia a devenit una dintre cele mai cunoscute şi apreciate opere ale lui Vasile Alecsandri şi a fost inclusă în numeroase antologii de poezie românească. Mesajul său moral puternic, exprimat prin intermediul metaforei florii de margaretă, a rămas relevant şi astăzi şi este considerat un exemplu de valoare literară şi estetică.


Ce gândeşti, o! Margarită,
Când de visuri eşti răpită
Într-al nopţii miez senin,
Când din luna zâmbitoare
Vine-o rază călătoare
De se joacă pe-al tău sân?
 
Nu crezi tu, o! Margarită,
C-acea rază fericită
Este gingaşul meu dor,
Ce-i trimis din depărtare
Să-ţi aducă-o sărutare
De la bietul călător?
 
Ş-atunci, dulce Margarită,
Nu te simţi duios uimită
L-ale razei dezmierdări?
Şi cu-o şoaptă de iubire
Nu trimiţi a ta gândire
Să mă caute pe mări?
 
Mult frumoasă Margarită!
Barca mea e rătăcită
Pe al mării val turbat.
Glas de moarte-n aer trece,
Şi de-al morţii fior rece
Sufletu-mi e tulburat!
 
O! duioasă Margarită,
Dă-mi o lacrimă iubită
În acest minut amar,
Dorul meu în cer s-o suie
Şi, ferice, s-o depuie
Pe al Domnului altar!

Rezumat extins la poezia Ce gândeşti, o! Margarită de Vasile Alecsandri

„Ce gândeşti, o! Margarită” este o poezie de Vasile Alecsandri, poetul şi dramaturgul român din secolul al XIX-lea. Această poezie este un monolog liric, în care autorul personifică floarea de margaretă, adresându-i acesteia întrebări şi sfaturi.

Poezia începe cu o întrebare adresată direct margaretei: „Ce gândeşti, o! Margarită?”. În următoarele versuri, autorul îi îndeamnă să se bucure de lumina soarelui şi de frumuseţea naturii, deoarece acestea îi oferă ocazia să înflorească şi să îşi arate frumuseţea lumii.

În continuare, autorul îi cere să fie modestă şi să nu se laude cu frumuseţea sa, deoarece aceasta poate fi trecătoare şi nu are importanţă în faţa valorilor morale şi spirituale. El o îndeamnă să fie îngăduitoare şi iertătoare cu toţi cei din jur, să îşi dorească mereu binele celorlalţi şi să rămână mereu plină de speranţă.

Poezia transmite un mesaj moral puternic, evidenţiind importanţa umilinţei şi a bunătăţii în viaţă. Autorul sugerează că frumuseţea şi virtuţile morale sunt cele care contează cu adevărat şi care pot aduce fericirea şi împlinirea în viaţă.

„Ce gândeşti, o! Margarită” este o poezie profundă şi emoţionantă, care transmite o lecţie de viaţă importantă şi care subliniază importanţa valorilor morale şi spirituale în viaţa umană. Poezia rămâne una dintre cele mai cunoscute şi apreciate opere ale lui Vasile Alecsandri şi continuă să inspire şi să emoţioneze cititorii de toate vârstele.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.