vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Buruiană de leac” de Vasile Alecsandri este că autorul a fost inspirat să scrie această poezie de o întâmplare reală. În timp ce se plimba în pădure, Alecsandri a observat un bătrân care culegea buruieni și frunze pentru a face un ceai pentru a-și trata boliile. Acest lucru l-a inspirat să scrie poezia, în care el subliniază puterea vindecătoare a naturii și importanța cunoașterii tradițiilor populare.

De asemenea, este important de menționat că poezia a fost publicată în 1863, într-o perioadă în care România era sub dominația Imperiului Otoman și se confrunta cu probleme economice și politice majore. Această poezie a fost un exemplu al eforturilor lui Alecsandri de a promova valorile și tradițiile românești și de a transmite mesaje de speranță și încredere în poporul român.

De-a lungul timpului, poezia „Buruiană de leac” a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui Vasile Alecsandri și este studiată în școli și universități din România. Această poezie este considerată un exemplu clasic al poeziei populare românești și este apreciată pentru frumusețea și sensibilitatea sa.


Aoleo! mamă Ileană!
Cată-mi vreo buruiană
Şi cu mine-ţi fă pomană.
Mergi în câmp de-alege un smoc
Tot de mac şi busuioc,
Să-mi stingi inima de foc.
C-a fi azi o săptămână,
Am văzut pe la fântână
O puicuţă de română,
Şi de-atunci dorul mă frânge,
Soarele din cer mi-l stinge,
Şi la groapă mă împinge.

Dragostele tinerele
Nu se fac din viorele,
Ci din buze subţirele.
Blestemat să fie locul
Unde mi s-a aprins focul
De-mi tot plâng acum norocul.
Blestemat să fie ceasul
Când i-am urmărit eu pasul
Şi i-am auzit eu glasul.
Cu pasul m-a rătăcit,
Cu glasul m-a ameţit;
Liniştea mi-am prăpădit!

Rezumat extins la poezia Buruian de leac de Vasile Alecsandri

„Buruiană de leac” este o poezie scrisă de poetul român Vasile Alecsandri, care explorează tema naturii și puterii ei vindecătoare.

Poezia începe cu o descriere a unei buruieni de leac care crește sălbatic în pădure și care este folosită de bătrâni pentru a trata diferite boli. Autorul exprimă admirația și respectul față de această buruiană, afirmând că ea este mai valoroasă decât aurul și argintul și că poate vindeca orice boală.

În continuare, poetul vorbește despre puterea vindecătoare a naturii și despre faptul că oamenii trebuie să învețe să o aprecieze și să o respecte. El subliniază importanța conservării naturii și a folosirii ei într-un mod responsabil, astfel încât să putem beneficia de bogățiile sale fără să o distrugem.

Poezia explorează, de asemenea, teme precum înțelepciunea bătrânilor și tradițiile populare. Autorul subliniază că bătrânii sunt păstrătorii cunoștințelor și tradițiilor populare și că trebuie să le acordăm respectul și recunoștința cuvenite.

În final, autorul subliniază că puterea și frumusețea naturii sunt nemuritoare și că ea va supraviețui tuturor celor care o amenință și o distrug. El exprimă speranța că oamenii vor învăța să trăiască în armonie cu natura și că vor fi capabili să își găsească vindecarea și fericirea în mijlocul ei.

În concluzie, poezia „Buruiană de leac” de Vasile Alecsandri este o meditație profundă asupra puterii vindecătoare a naturii și a importanței ei pentru sănătatea și fericirea oamenilor. Poezia este apreciată pentru frumusețea și sensibilitatea ei, precum și pentru capacitatea sa de a transmite mesaje universale despre respectul față de natură și tradițiile populare.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.