vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Buchet, calul favorit a d-rei Maria Docan” de Vasile Alecsandri este acela că aceasta a fost scrisă în perioada de maturitate a carierei sale literare, în anii ’70, și a fost inclusă în volumul său de poezii intitulat „Din Iași”. Poezia a fost inspirată de un eveniment real, petrecut în viața lui Vasile Alecsandri, care a cunoscut și a apreciat multe animale pe parcursul vieții sale, și care a fost un apărător al valorilor naturii și al sensibilității umane.

Poezia „Buchet, calul favorit a d-rei Maria Docan” reprezintă un exemplu al abilității lui Vasile Alecsandri de a crea poezii evocatoare și sensibile, care transmit mesaje puternice despre iubirea și respectul pentru natură și pentru animale. Această poezie este considerată unul dintre cele mai reprezentative exemple ale literaturii romantice din România și a contribuit la influențarea literaturii și a culturii românești în general.


În poveştile frumoase ce se spun la şezătoare,
Sunt cai ageri, iuţi ca gândul şi cu darul de cuvânt,
Unul galben ca porumbul aurit la foc de soare,
Altul negru ca păcatul… amândoi copii de vânt!
Ei întrec în repeziciune rândunica speriată:
Peste nouri, peste mare duc vitejii Feţi-frumoşi.
Ochii lor aruncă fulgeri care fiarele săgeată,
Şi copita lor ucide mari balauri fioroşi.
Mai sunt cai traşi prin verigă şi cu mintea năzdrăvană,
Mândri ca o nălucire şi ca fluturi de uşori.
Ei, când poartă-n lumea albă pe Ileana Cosânzeană,
Fără ca să le îndoaie, calcă gingaşele flori.
Eu credeam pe Vânteş, Graur, că-s închipuiri visate
În geroase nopţi de iarnă lângă focul de stejar;
Am văzut însă cu ochii în a mea vecinătate
Cal mai mândru decât visul, alb ca un mărgăritar.
Şoimul tău, Miţică dragă, poart-o zale ninsorie,
Ce luceşte de departe sub seninul luminos.
Tu-l iubeşti, el o cunoaşte; e frumos, el înc-o ştie,
Şi ca lebăda pe apă se alintă graţios.
Când te vede, el te-admiră; când te-aude, el nechează
Şi te cheamă, şi îi place să-1 dezmierzi încetinel,
Glasul tău îi îmblânzeşte, mâna ta îl încordează;
El trăieşte pentru tine şi tu, dragă, pentru el.
Amândoi aveţi un suflet, zburând vesel pe câmpie,
Dulce, falnică pereche! tablou viu, încântător!
El pe tine te-mprumută cu-n avânt de bărbăţie.
Tu îl împrumuţi pe dânsul cu-al tău farmec răpitor.
Şi ori cine vă zăreşte, zice-n sine cu-admirare:
‘Aşa cal, aşa copilă!… Ea frumoasă, el frumos!
Pare dulcea primăvară lin plimbată-n legănare
Pe un snop de crini ce zboară pe sub soarele voios.’

Rezumat extins la poezia Buchet, calul favorit a d-rei Maria Docan de Vasile Alecsandri

„Buchet, calul favorit a d-rei Maria Docan” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, care explorează tema naturii și a relației omului cu animalele, subliniind importanța afecțiunii și a respectului pentru aceste ființe.

Poezia începe prin descrierea unui cal numit Buchet, care aparține d-rei Maria Docan. Poetul evidențiază frumusețea și noblețea acestui animal, subliniind faptul că acesta este un simbol al naturii și al libertății.

În continuare, poetul subliniază faptul că Buchet este un cal iubit și respectat de doamna Maria, care îi acordă atenție și îngrijire. Poezia subliniază importanța afecțiunii și a respectului pentru animale, evidențiind faptul că acestea sunt ființe sensibile și care merită să fie tratate cu grijă și cu considerație.

În final, poetul subliniază faptul că natura și animalele sunt valori esențiale ale vieții umane, și că omul trebuie să își respecte și să își protejeze mediul înconjurător și animalele. Poezia este văzută ca un apel la respectul și la iubirea pentru natură și pentru animale, subliniind faptul că acestea sunt parte integrantă a vieții umane și merită să fie tratate cu considerație și afecțiune.

„Buchet, calul favorit a d-rei Maria Docan” este o poezie plină de sensibilitate și de emoție, care subliniază importanța naturii și a relației omului cu animalele. Vasile Alecsandri reprezintă un apărător al valorilor romantice și al sensibilității umane, și evidențiază faptul că iubirea și respectul pentru natură și pentru animale sunt valorile care ne permit să trăim în pace și în armonie cu mediul înconjurător. Poezia este una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate poezii ale lui Vasile Alecsandri și reprezintă un simbol al literaturii romantice și a iubirii pentru natură.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.