Grigore Vieru poezii despre copilarie

„Fapt divers” la poezia „Poem” de Grigore Vieru ar fi faptul că această poezie este considerată una dintre cele mai cunoscute şi iubite poezii din literatura română. Scrisă în anul 1986, în perioada comunistă, poezia reprezintă o pledoarie pentru libertate şi dreptate, fapt ce a dus la interzicerea ei pentru o perioadă de timp în acea perioadă.

„Poem” a devenit un simbol al luptei pentru libertate şi democraţie în Republica Moldova, iar versurile sale au fost recitate şi cântate în mod repetat la protestele şi manifestaţiile pentru independenţa ţării.


De ce, o, Doamne, dăruit-ai
Ochilor mei întristaţi
O Ţară atât de frumoasă
Şi-ndureratului meu auz
Un cântec atât de ales
Şi sufletului meu zbuciumat
Femeia fără de seamăn
Când braţele mele
Sunt încă nedestule a ocroti
Comorile ce mi-ai adus?
Dă-mi Cerul Tău,
Întregul cer în care
Să-mi găsesc părinţii
Şi pe Tine, Doamne,
Iar împreună şi nedespărţiţi
Să fim de ajutor
Şi rodnic sprijin
Acestui neam prea chinuit
Şi vremea s-o refacem!

Rezumat extins la poezia Poem de Grigore Vieru

„Poem” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Grigore Vieru, fiind considerată una dintre creațiile sale cele mai profunde și mai impresionante. Aceasta vorbește despre căutarea de sine și despre dorința de a găsi sens în viață, exprimată printr-un dialog interior al poetului cu propria sa conștiință.

În prima parte a poeziei, poetul vorbește despre frumusețea naturii și despre felul în care aceasta îl face să se simtă, dar și despre lupta sa interioară pentru a-și găsi locul în această lume. El se întreabă cine este și care este sensul vieții sale, adăugând că simte că este un străin pe pământ.

În partea a doua, poetul încearcă să-și găsească liniștea interioară și să-și accepte propria identitate, fără să mai încerce să se conformeze așteptărilor celor din jurul său. El înțelege că trebuie să-și urmeze propriul drum, chiar dacă acesta este diferit de ceea ce se așteaptă societatea de la el.

Poezia este scrisă într-un limbaj simplu, dar profund și emotiv, și abordează teme precum căutarea de sine, dorința de libertate și nevoia de a găsi sens în viață. Mesajul acesteia este unul puternic și inspirațional, încurajând cititorul să își urmeze propriul drum și să își găsească propria voce.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.