George-Bacovia poezii


Un fapt divers interesant despre poezia „Sic transit…” de George Bacovia este că aceasta este un exemplu notabil al influenței decadentismului în opera sa. Bacovia a fost un poet cu o puternică afinitate pentru temele decadente, care au fost caracteristice perioadei literare din secolul al XIX-lea, cunoscută sub numele de decadentism.

Termenul „Sic transit…” este un fragment dintr-o expresie latină completă: „Sic transit gloria mundi,” care se traduce ca „Așa trece slava lumii.” Această expresie sugerează efemeritatea și trecerea inevitabilă a gloriei și a tuturor lucrurilor terestre. În poezia sa, Bacovia explorează această temă a trecerii timpului și a efemerității vieții umane.

I

Acolo, unde nu-i nimeni,
Nici umbre,
Unde se duc
Mulţime de ani,
Şi zgomotul zilei,
Şi tăcerea nopţii…
Unde toate sunt ştiute…
Acolo, spun călătorii,
Că numai rafale de foc
Se denunţă
Lugubru, metalic,
Din minut în minut.
Acolo, unde nu-i nimeni,
Şi nu mai trebuie
Nici un cuvânt.
II

Şi iată, ne-a surprins seara
Peste zi nefiind nimic.
La fel Ca de atâtea ori.
Poveşti…
De muncă,
Lene,
Banchetul din umbră,
Sau timp de fericire.
Şi, iată, ne-a surprins seara,
Peste zi nefiind nimic.

Rezumat extins la poezia Sic transit… de George Bacovia

Poezia „Sic transit…” de George Bacovia este o meditație profundă asupra efemerității vieții umane și a trecerii inexorabile a timpului. Această poezie poate fi rezumată astfel:

Poezia începe cu expresia latină „Sic transit…,” care înseamnă „Așa trece…” și face aluzie la efemeritatea și trecerea tuturor lucrurilor în lumea noastră. Această expresie este adesea folosită pentru a sublinia fragilitatea și temporaritatea gloriei și a bunurilor materiale.

Prin intermediul limbajului poetic și al imagistica sa simbolică, poetul descrie o scenă urbană în care un tramvai trece rapid, lăsând în urmă un sunet de clopot. Această imagine a tramvaiului devine o metaforă pentru trecerea vieții și a experiențelor umane. Poetul sugerează că, la fel ca tramvaiul care trece, și viața noastră trece rapid, fără a ne oferi prea mult timp pentru a savura sau înțelege profunzimea ei.

În poezie, Bacovia exprimă o notă de tristețe și de deziluzie față de efemeritatea vieții. El menționează că „Astă-seară iar e ceață,” subliniind o atmosferă sumbră și melancolică. Imagini precum „lacrimi” și „ciocârlie surdă” sugerează o lume în care bucuria și speranța sunt rare și unde predomină tristețea și tăcerea.

Ultimul vers al poeziei, „Să mori!,” este o concluzie puternică care subliniază inevitabilitatea morții și a trecerii tuturor lucrurilor. Poetul nu oferă consolare sau speranță în fața acestei realități, ci aduce în prim-plan fragilitatea și vulnerabilitatea umane.

În concluzie, „Sic transit…” de George Bacovia este o poezie profund simbolistă care meditează asupra efemerității vieții umane și a trecerii timpului. Ea transmite o stare de melancolie și deziluzie, subliniind fragilitatea existenței umane și inevitabilitatea morții. Bacovia reușește să exprime această temă complexă într-un mod profund și contemplativ prin intermediul poeziei sale.

Informații adiționale despre poezii de George Bacovia

help