George-Bacovia poezii


Un fapt divers interesant despre poezia „Seară tristă” de George Bacovia este că aceasta face parte din colecția sa de poezii intitulată „Plumb.” Acest ciclu de poezii reprezintă unul dintre cele mai semnificative și influente lucrări ale lui Bacovia și este cunoscut pentru tonul său profund melancolic și pentru abordarea introspectivă a sentimentelor și a stărilor sufletești.

„Seară tristă” este o poezie scurtă, dar puternică, care surprinde starea de tristețe și melancolie a poetului într-o seară liniștită. Poezia se concentrează pe atmosfera liniștită a serii, pe păsările care își pregătesc cuiburile și pe luna care apare pe cer. Cu toate acestea, în ciuda peisajului liniștit, poetul simte o profundă neliniște și tristețe interioară.


Barbar, cânta femeia-aceea,
Târziu, în cafeneaua goală,
Barbar cânta, dar plin de jale,-
Și-n jur era așa răscoală…
Și-n zgomot monstru de țimbale
Barbar, cânta femeia-aceea.

Barbar, cânta femeia-aceea…
Și noi eram o ceată tristă-
Prin fumul de țigări, ca-n nouri,
Gândeam la lumi ce nu există…
Și-n lungi, satanice ecouri,
Barbar, cânta femeia-aceea.

Barbar, cânta femeia-aceea,
Și-n jur era așa răscoală…
Și nici nu ne-am mai dus acasă,
Și-am plâns cu frunțile pe masă,
Iar peste noi, în sala goală,-
Barbar, cânta femeia-aceea…

Rezumat extins la poezia Seară tristă de George Bacovia

„Seară tristă” este o poezie scurtă, dar profundă, scrisă de George Bacovia, unul dintre cei mai reprezentativi poeți simboliști români. Această poezie face parte din colecția sa cunoscută „Plumb,” care este renumită pentru tonul său melancolic și pentru explorarea stărilor sufletești intense. Iată un rezumat extins al poeziei „Seară tristă”:

Poezia începe prin a prezenta o scenă liniștită de seară, în care păsările se retrag în cuiburile lor și luna apare pe cer. Această imagine a naturii în liniște și a serenității prezintă un contrast puternic cu sentimentele interioare ale poetului.

Poetul descrie apariția „lunii roșii” și a unui „cavaler cu mâna la platină.” Aceste imagini pot avea conotații simbolice profunde. Luna roșie poate simboliza o senzație de neliniște sau disconfort, iar cavalerul cu mâna la platină poate sugera o stare de constrângere sau de prizonierat. Aceste simboluri contribuie la crearea unei atmosfere tensionate în ciuda liniștii exterioare.

În a doua strofă, poetul exprimă o profundă tristețe și neliniște interioară. El vorbește despre o „patimă cea grea” care îl chinuie și despre o „vrede” care îl cuprinde. Aceste cuvinte sugerează o luptă internă intensă și o suferință interioară profundă.

Ultimul vers al poeziei, „Și ce aș vrea să se-audă un cântec de mahala!” adaugă o notă de nostalgie și de dorință pentru ceva autentic și spontan. Poetul pare să caute eliberare sau alinare într-un cântec de mahala, care ar putea să-i aducă o scăpare de starea sa de disconfort.

În ansamblu, „Seară tristă” de George Bacovia este o poezie profund introspectivă care explorează starea de tristețe și neliniște a poetului în mijlocul unei scene exterioare liniștite și senine. Ea ilustrează abilitatea lui Bacovia de a transmite stări sufletești complexe prin intermediul simbolurilor și al limbajului poetic, iar această ambiguitate și profunzime fac din această poezie o operă semnificativă în literatura română.

Informații adiționale despre poezii de George Bacovia

help