Un fapt divers interesant despre poezia „Porunca” de Tudor Arghezi este că aceasta a fost scrisă într-o perioadă în care Arghezi se afla în închisoare. Poezia este inclusă în culegerea sa de versuri intitulată „Cartea cu Jucării,” care a fost publicată în 1929. Această culegere conține poezii care exprimă experiențele și reflecțiile poetului în timpul detenției sale.
„Poezia „Porunca” se distinge prin tonul ironic și satiric. Ea pune sub semnul întrebării ideile tradiționale despre moralitate și virtute și subliniază hipocrizia și ipocrizia societății. În ciuda limbajului aparent naiv și a tonului jucăuș, Arghezi abordează subiecte sensibile și critice.
Prin Rai copiii-au dus-o foarte bine,
Cum ar fi dus-o orișicine,
Jucîndu-se cu gîzele și iezii,
Care stăteau pe mugurii livezii.
Nici : ” Culcă-te devreme ! ” Nici ” Te scoală ! „
Nu era cine ține socoteală
Că întîrzii Adame, de la școală,
Că lecția s-o spui fără greseală,
Că, Eva, încă nici te-ai pieptănat
Și te găsește prînzul tot în pat.
Nimic, nici tați, nici mame, nici dădace,
Nici profesoară, rea ca o răgace,
Nici dascălul cu zgîrci în beregată,
Care să sîcîie băiatul și pe fată.
Totul era de glumă și de joacă
Și așteptai doar pomii să se coacă.
Dar ce-i veni-ntr-o zi lui Dumnezeu.
Că se-arătă încins în curcubeu
Și dete-ntîile porunci,
Anume ce-i iertat și nu e să mănînci.
– ” Din pomul asta, Evo și Adame,
Să nu v-atingeți nicidecum de poame.
De unde nu, cunoașteți ce v-așteaptă :
Pedeapsa mea cea crîncenă și dreaptă. „
– ” Ai auzit ? „
– ” Am auzit ! „
– ” Ce fel,
Că se mînie Domnul, însuși el ? „
– ” Mi-e tare poftă, dragul meu, să gust
Tocmai din pomul ăla, plin de must.”
Rezumat extins la poezia Porunca de Tudor Arghezi
Poezia „Porunca” de Tudor Arghezi este o lucrare profund satirică și ironică care abordează normele sociale și ipocrizia societății din vremea sa. Iată un rezumat extins al acestei poezii:
Poezia începe cu o „poruncă” adresată poetului de către un grup imaginar de autorități sau de oameni auto-intitulați moraliști. Aceștia îi cer poetului să renunțe la versurile sale care abordează teme considerate tabu sau controversate, cum ar fi iubirea, tristețea și nevoia de a visa. Ei îi cer să renunțe la exprimarea liberă și să se supună regulilor sociale stricte.
În răspunsul său, poetul se exprimă ironic și satiric, întorcând porunca la adresa celor care o dau. El subliniază absurditatea cererilor acestora și sugerează că a trăi fără iubire și fără visare este o formă de moarte interioară. Poetul susține că adevărata viață se găsește în pasiune, în exprimarea sinceră a sentimentelor și în libertatea de a visa.
Arghezi folosește un limbaj poetic bogat și imagini puternice pentru a ilustra punctul său de vedere. El sugerează că adevărata cenzură este aceea care limitează libertatea de exprimare și inhibă creativitatea artistică.
„Poezia „Porunca” este o satiră asupra ipocriziei și a normelor sociale opresive. Tudor Arghezi critica societatea din vremea sa, care punea presiune asupra artiștilor și a creativității lor. El pleda pentru exprimarea liberă a gândurilor și a sentimentelor, indiferent de tabuurile sociale.
În concluzie, „Porunca” de Tudor Arghezi este o poezie satirică și ironică care se opune normelor sociale opresive și susține libertatea de exprimare artistică. Prin intermediul limbajului poetic bogat și a tonului provocator, poetul abordează cu îndrăzneală tema cenzurii și a ipocriziei sociale. Această poezie rămâne una dintre cele mai semnificative lucrări ale lui Arghezi, care provoacă încă cititorii să reflecteze asupra valorilor și normelor societății.
Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi
Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.
Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.