Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „De-o fi să mor” de Tudor Arghezi este că această poezie a fost scrisă în perioada în care Arghezi se afla în închisoare. El a fost închis pentru articolele sale publicate în ziarul „Bilete de papagal,” care critica guvernul și societatea vremii. În timpul detenției sale, Arghezi a continuat să scrie poezii și literatură, iar „De-o fi să mor” este una dintre acele creații care reflectă experiența și sentimentele sale din acea perioadă dificilă. Aceasta demonstrează rezistența și determinarea lui Arghezi de a continua să creeze în ciuda condițiilor dificile din închisoare și a opresiunii politice a vremii.


De-o fi să mor, de-o fi să mor
Să mă lăsăți în vechea haină,
Vor ști doar codrii a mea taină …
La groapa mea dați zor, dați zor.

Cînd voi fi mort, în vreo trei scînduri
Să m-așezați, n-oi ști de gînduri,
Am fost și gînd, dar am trecut,
Am suspinat, dar am tăcut …

La groapa mea dați zor, dați zor…
De-o fi să mor, de-o fi să mor…

Rezumat extins la poezia De-o fi sa mor de Tudor Arghezi

Poezia „De-o fi să mor” de Tudor Arghezi este o lucrare profundă și introspectivă, care explorează teme precum existența, moartea și sensul vieții umane. Scrisă într-un moment dificil al vieții autorului, când se afla în închisoare din cauza opiniilor sale critice exprimate în articolele publicate în ziarul „Bilete de papagal,” această poezie dezvăluie o latură filozofică și contemplativă a lui Arghezi.

Poezia începe prin a se întreba retoric dacă viața are un sens și dacă moartea este inevitabilă. Autorul exprimă dorința de a înțelege semnificația existenței umane și de a găsi răspunsuri la întrebările fundamentale legate de viață și de moarte.

Pe parcursul poeziei, Arghezi sugerează că timpul este limitat și că omul trebuie să se confrunte cu propria sa mortalitate. El vorbește despre necesitatea de a trăi intens și de a-și găsi propriul scop și înțeles în lumea efemeră.

Autorul exprimă sentimentul că viața poate fi asemănată cu o călătorie în necunoscut și că moartea poate fi văzută ca o întoarcere acasă, spre izvorul din care am venit. El folosește imagini poetice pentru a sublinia această idee a ciclului vieții și a naturii trecătoare a existenței.

În final, „De-o fi să mor” de Tudor Arghezi rămâne o meditație profundă asupra existenței umane și a trecerii timpului. Este o poezie filozofică care invită cititorul să reflecteze asupra sensului vieții și asupra propriilor sale convingeri și întrebări existențiale. Această poezie reprezintă o mărturie a laturii profunde și contemplative a lui Arghezi și a capacitații sale de a exprima gânduri și sentimente universale într-o manieră poetică și emoțională.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.