Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „Cuvântul” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte din volumul său de poezii intitulat „Cartea cu jucării,” publicat în 1927. Acest volum este notabil pentru că Arghezi a explorat în el teme și imagini specifice copilăriei și jucăriilor pentru a crea poezii adresate tinerilor cititori. „Cuvântul” este una dintre poeziile din acest volum care transmite o învățătură simplă și profundă despre importanța și puterea cuvintelor în viața noastră. Această abordare a fost apreciată pentru modul în care a adus poezia lui Arghezi în lumea copiilor și a contribuit la popularitatea sa ca autor pentru tineret.


Vrui, cititorule, să-ți fac un dar,
O carte pentru buzunar,
O carte mică, o carticică

Din slove am ales micile
Şi din înţelesuri furnicile.
Am voit să umplu celule
Cu suflete de molecule.

Mi-a trebuit un violoncel:
Am ales un brotăcel
Pe-o foaie de trestie-ngustă.
O harpă: am ales o lăcustă,
Cimpoiul trebuia să fie un scatiu
Şi nu mai ştiu…

Farmece aş fi voit să fac
Şi printr-o ureche de ac
Să strecor pe-un fir de aţă
Micşorata, subţiata şi nepipăita viaţă
Până-n mâna, cititorule, a dumitale.

Măcar câteva crâmpeie,
Măcar o ţandără de curcubeie,
Măcar niţică scamă de zare,
Niţică nevinovăţie, niţică depărtare.

Aş fi voit să culeg drojdii de rouă
Într-o cărticică nouă,
Parfumul umbrei şi cenuşa lui.
Nimicul nepipăit să-l caut vrui,
Acela care tresare
Nici nu ştii de unde şi cum.

Rezumat extins la poezia Cuvantul de Tudor Arghezi

Poezia „Cuvântul” de Tudor Arghezi este o compoziție poetică profundă și meditativă care explorează puterea și semnificația cuvintelor în viața noastră. Este un poem care ne invită să reflectăm asupra importanței vorbelor și a limbajului în comunicarea noastră cu ceilalți și în exprimarea gândurilor și a emoțiilor noastre.

Poezia începe prin a prezenta cuvântul ca pe o forță creatoare, un instrument prin care ne putem exprima gândurile și sentimentele. Autorul sugerează că cuvântul este asemenea unui dar divin și că are puterea de a schimba lumea și de a crea realități noi.

În continuare, autorul descrie puterea cuvintelor de a vindeca rănile și de a aduce bucurie în sufletele oamenilor. Cu toate acestea, el subliniază că cuvintele pot și răni și distruge, depinzând de modul în care sunt folosite.

Strofele următoare aduc în discuție responsabilitatea noastră în utilizarea cuvintelor. Autorul ne amintește că cuvintele noastre au impact asupra celor din jurul nostru și că trebuie să fim conștienți de puterea lor de a influența și de a modela relațiile noastre.

În final, autorul subliniază că cuvintele sunt asemenea unei pietre prețioase și că trebuie să le purtăm cu grijă și cu înțelepciune. El ne îndeamnă să folosim cuvintele într-un mod pozitiv și să le oferim înțeles și sens în comunicarea noastră.

În concluzie, poezia „Cuvântul” de Tudor Arghezi este o meditație profundă asupra puterii cuvintelor și a responsabilității noastre în folosirea lor. Ea ne invită să reflectăm asupra impactului cuvintelor în comunicarea noastră cu ceilalți și asupra modului în care acestea pot să influențeze relațiile noastre. Este un poem care celebrează puterea limbajului și ne îndeamnă să folosim cuvintele cu înțelepciune și cu responsabilitate în viața noastră.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.