Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „Creion 3” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte din colecția de poezii intitulată „Cuvinte potrivite,” publicată în 1927. Această colecție reprezintă una dintre cele mai influente lucrări ale lui Arghezi și a adus contribuții semnificative la literatura română din perioada interbelică. „Creion 3” este doar una dintre multele poezii din această colecție care reflectă abilitatea sa de a explora teme variate și de a crea imagini poetice puternice, iar numărul „3” poate avea semnificații multiple, aducând o doză de mister și intrigă în interpretarea poeziei.


Luna umblă printre case
Îmbrăcată-n ceață fină.
Ornicele bat de șase.
Fiecare-i lună plină.

Noi ne ducem printre luni,
Filosofi și domnișoare,
Culegînd prin foi de pruni
Stele albe, mărțișoare.

Îmbatîndu-se cu ochii
Își întoarce capul, una,
Sprintenă prin faldul rochii.
Și atunci bătu și luna.

Rezumat extins la poezia Creion 3 de Tudor Arghezi

Poezia „Creion 3” de Tudor Arghezi este o creație poetică complexă și introspectivă care explorează tema creativității și a actului de a scrie. Scrisă în 1927 și inclusă în colecția „Cuvinte potrivite,” această poezie reflectă latura sa artistică și filozofică.

Poezia începe prin a prezenta creionul ca instrumentul principal al poetului. Autorul folosește o serie de imagini poetice pentru a ilustra natura și semnificația acestui obiect, numindu-l „boierul” care „ține curul lumii în mână.” Aceasta sugerează că scrierea cu creionul are puterea de a crea și de a da formă gândurilor și ideilor poetului.

Pe parcursul poeziei, Arghezi explorează procesul de creație și relația dintre autor și cuvinte. El sugerează că cuvintele sunt precum „robi” care îl slujesc pe poet și că prin intermediul lor, el poate exprima adevărul și frumusețea. Autorul vorbește despre importanța cuvintelor în a transmite gânduri și sentimente profunde către cititor.

De-a lungul poeziei, se poate observa o pasiune și un devotament profunde pentru arta scrisului. Arghezi transmite că actul de a scrie este o formă de magie și că poetul poate crea lumi și universuri cu ajutorul cuvintelor.

În final, „Creion 3” de Tudor Arghezi este o poezie care celebrează puterea și importanța cuvintelor în creația artistică. Este o meditație asupra actului de a scrie și a procesului de exprimare a gândurilor și sentimentelor. Poezia rămâne o lucrare semnificativă care reflectă pasiunea și devotamentul autorului față de arta literară și care continuă să inspire scriitorii și cititorii să exploreze minunata lume a cuvintelor.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.